450 jaar Victorie in een scheurkalender

Algemeen
Martin van Elmpt en Ed Boogaard.
Martin van Elmpt en Ed Boogaard. ((Foto: aangeleverd))

ALKMAAR - In 2023 is het 450 jaar geleden dat in Alkmaar de Victorie begon. Martin van Elmpt en Ed Boogaard grijpen dit aan om een scheurkalender te brengen met 365 dagen vol Alkmaarse verhalen en weetjes 

“Dat gaan we doen op een toegankelijke en laagdrempelige manier, zodat we een breed publiek bereiken – óók de mensen die zich laten afschrikken door dikke boeken of zelden een museum bezoeken”, legt Martin van Elmpt uit. Hij is, samen met Ed Boogaard, initiatiefnemer van de nieuwe scheurkalender. “Uiteraard vormt 8 oktober 1573 in de Alkmaarse Ontzet-geschiedenis de belangrijkste dag. Maar de gebeurtenissen die aan die dag vooraf gaan en er op volgen, maken het verhaal pas compleet – dat was in 1573 het geval, en dat zal ook in 2023 zo zijn”, vertelt Ed Boogaard. “Met onze scheurkalender betrekken we de inwoners, ondernemers en bezoekers van Alkmaar en wijde omgeving elke dag bij het jubileumjaar.”

De schrijfvaardige ondernemers in Alkmaar met een passie voor geschiedenis zijn op het culturele crowdfundportal Voordekunst inmiddels een actie gestart om nu alvast de eerste honderd kalenderblaadjes te kunnen produceren. Boogaard: “En ondertussen proberen we zoveel mogelijk mensen, bedrijven en organisaties enthousiast te maken voor De Alkmaarsche Scheurkalender. Iedereen kan op allerlei manieren bijdragen aan dit bijzondere project.”

Meer informatie over het initiatief op www.dealkmaarschescheurkalender.nl.