Buitententoonstelling Legale Liefde op het Canadaplein

Algemeen
v.l.n.r. Wethouder Elly Konijn-Vermaas, Ernst Coppejans, Mirjam Bekker-Stoop
v.l.n.r. Wethouder Elly Konijn-Vermaas, Ernst Coppejans, Mirjam Bekker-Stoop (Foto: Ed van de Pol)

ALKMAAR - Vandaag opende wethouder Diversiteit Elly Konijn-Vermaas de buitententoonstelling Legale Liefde op het Canadaplein.?De tentoonstelling geeft aandacht aan ruim twintig jaar huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht. De buitententoon-stelling met video’s achter de QR-codes, is tot 3 februari gratis te bezichtigen.  

We hebben als Nederlandse en als Alkmaarse samenleving de afgelopen decennia grote stappen gezet richting grotere vrijheid en gelijkheid als het gaat om seksuele en genderdiversiteit. Een mijlpaal daarin was in 2001 de openstelling van het huwelijk. Dat was een belangrijke stap in juridische zin, maar ook in symbolische zin. Want voor diversiteit kwam meer ruimte.

Legale liefde
In 2001 werden de eerste huwelijken gesloten tussen partners van het gelijke geslacht. Het 20 jarig bestaan hiervan vieren we met de buitententoonstelling Legale Liefde. Naast de trots over deze mijlpaal, blijven er nog steeds hindernissen en problemen voor LHBTI personen. De afkorting LHBHI staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen. De buitententoonstelling kijkt terug op 20 jaar huwelijk voor partners van het gelijke geslacht, en kijkt vooruit naar wat er nog gedaan moet worden om gelijkheid voor LHBTI+ personen te realiseren.

Stichting Open mind
Stichting Open Mind en fotograaf / kunstenaar Ernst Coppejans maakten 20 persoonlijke duoportretten van stellen die in de afgelopen 20 jaar getrouwd zijn, sinds het huwelijk is opengesteld voor iedereen. Bij ieder portret zit een QR code naar hun eigen video, waarin je het echtpaar hoort vertellen. De expositie is nog tot en met 3 februari gratis te bezichtigen op het Canadaplein.  

Regenbooggemeente
Alkmaar is sinds 2012 Regenbooggemeente, dit is een gemeente die actief werkt aan de acceptatie van LHBTI’ers. Met de Alkmaarse Diversiteitsagenda wil de gemeente bijdragen aan het beeld dat eenieder hier zichzelf moet kunnen zijn.