Allart van Everdingen al gezien? Stedelijk Museum opent deuren

Algemeen
Bezoekers kunnen weer genieten van de expositie Allart van Everdingen.
Bezoekers kunnen weer genieten van de expositie Allart van Everdingen. ((Foto: Roel Backaert))

ALKMAAR -  Met allen versoepelingen opent ook het Stedelijk Museum Alkmaar weer haar deuren. Bezoekers zijn van dinsdag tot en met zondag welkom tussen 11:00 en 17:00 uur.  Zij kunnen onder meer de tentoonstelling zien van de zeventiende-eeuwse Alkmaarse meester Allart van Everdingen ‘Het ruige landschap’.

Door de plotseling lockdown in december vorig jaar dreigde de succesvolle tentoonstelling Allart van Everdingen (1621-1674). Het ruige landschap een voortijdig einde te krijgen. Dat terwijl er nog talrijke belangstellenden waren die de unieke expositie hadden willen zien. Daarop besloot Stedelijk Museum Alkmaar de vele bruikleengevers uit binnen- en buitenland te benaderen met de vraag of ze de uitgeleende werken langer konden missen. De respons was hartverwarmend: vrijwel alle partijen zegden direct toe. Enkele kwetsbare tekeningen die bijzonder gevoelig zijn voor licht, moesten wel terugkeren naar hun buitenlandse eigenaar. De lege plekken die zij achterlaten zijn gevuld met andere tekeningen van Allart van Everdingen die nooit eerder geëxposeerd zijn. Zo hangen er dankzij de collega’s van de Universitaire Bibliotheken Leiden meteen vanaf de heropening twee Hollandse landschappen met prachtige verhalende details. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 8 mei 2022.

De veelzijdige kunstenaar Van Everdingen werd precies vierhonderd jaar geleden in Alkmaar geboren, reisde als jongeman door Noorwegen, en woonde de rest van zijn leven in Haarlem en Amsterdam. Hij was de jongere broer van de schilder Caesar van Everdingen (1616/1617-1678), aan wie Stedelijk Museum Alkmaar in 2016-2017 een tentoonstelling wijdde.