Stichting Leergeld doneert honderden fietsen en laptops

Algemeen
Stichting Leergeld Alkmaar heeft al 150 fietsen gedoneerd.
Stichting Leergeld Alkmaar heeft al 150 fietsen gedoneerd. ((Foto: Pexels))

ALKMAAR – Stichting Leergeld Alkmaar heeft sinds de start in februari 2021 al 120 laptops en 150 fietsen gedoneerd aan kinderen wiens ouders van een minimum inkomen moeten leven. Ook huishoudens in de schuldhulpverlening, of ZZP’ers die door omstandigheden tijdelijk geen of weinig inkomen hebben, kunnen een beroep doen op deze ondersteuning voor kinderen van 4 tot 18 jaar, met als motto: ‘Alle kinderen moet kunnen meedoen!’

Na twee jaar voorbereiding is de Alkmaarse stichting Leergeld vorig jaar gestart en ging de site www.leergeldalkmaar.nl de lucht in. Direct stroomden de aanvragen binnen. Mede door de online lessen was er grote vraag naar laptops. Voor wat betreft de fietsen is er een mooie samenwerking met de ANWB en Rataplan. De ANWB-actie om exemplaren op te halen bij mensen die hun oude of overbodige fiets doneren aan Leergeld, levert veel op. Vrijwilligers brengen deze fietsen naar kringloopwinkel Rataplan en in de werkplaats worden de fietsen opgeknapt. Zo nodig worden onderdelen vervangen zodat de veiligheid in orde is. Leergeld koopt deze fietsen van Rataplan en stelt ze beschikbaar aan de kinderen.

Minimum

Ouders of verzorgers die een fiets of laptop voor een kind vragen, moeten inkomensgegevens overleggen. Dat mag tot 120% van het minimum inkomen zijn. Ook mensen die via HalteWerk in de schuldhulpverlening zitten, kunnen een aanvraag indienen. In deze tijd komt het ook vaak voor dat ZZP’ers tijdelijk geen inkomen hebben. Ook zij kunnen een beroep op stichting Leergeld doen. 

“We zijn verrast door het grote aantal aanvragen,” zegt voorzitter Hanneke Comans-Diesfeldt. “Hieruit blijkt hoe hoog de nood is. Ook nu weer liggen er tientallen verzoeken. Onze intermediairs zoeken eerst contact met de aanvragers en controleren de inkomensgegevens. Dan kan soms even duren. Het is mooi om te zien hoe blij de kinderen zijn als ze dan hun fiets krijgen. Dat betekent ook zelf naar school, je club of vriendjes kunnen gaan en in beweging zijn. Ook de laptops worden met groot enthousiasme ontvangen.”