Hoe ziet de toekomst van kerken eruit.
Hoe ziet de toekomst van kerken eruit. (Foto: aangeleverd)

Digitaal Kerkenplatform voor beheer en toekomst gebedshuizen

Algemeen

ALKMAAR - Hoe gebruiken we straks kerken; hoe ziet de toekomst van gebedshuizen eruit? Op het digitale Kerkenplatform Alkmaar wordt kennis gedeeld over kwesties rondom beheer en behoud van gebedshuizen. De lancering vond online plaats en werd bijgewoond door instanties die betrokken zijn bij het maken van een visie op de toekomst van religieus erfgoed. Het Kerkenplatform zet actuele thema’s centraal en is openbaar. Iedereen is welkom om actief bij te dragen en mee te praten.

In 2019 startte het traject voor een visie op de toekomst van religieus erfgoed. Veel gemeenten in ons land werken aan zo’n kerkenvisie. In Alkmaar bleek bij kerkeigenaren en meedenkende partijen behoefte aan het delen van kennis en een netwerk. Gemeente Alkmaar ondersteunt deze wens met een online platform, dat op een snelle en makkelijke manier vraag en antwoord bij elkaar brengt. Wethouder Erfgoed Elly Konijn-Vermaas: “Gebedshuizen horen bij de identiteit van onze omgeving. Daarom zet de gemeente zich in voor een toekomstvisie voor het religieus erfgoed. Het kerkenplatform is hierin een belangrijke stap. Met alle verzamelde kennis en tips kan dit platform uitgroeien tot een rijke kennisbank.” Het Kerkenplatform is ingericht rondom actuele thema’s zoals onderhoud, duurzaamheid, financiën en toekomstverkenning. Ook biedt het projectmatige klussen voor vrijwilligers aan en vraagt tips voor het verbeteren van de zichtbaarheid. Het platform is te vinden via kerkenplatformalkmaar.nl.

Website

De kerkenvisie krijgt vorm als website. Vooruitlopend op de definitieve toekomstvisie is deze gelanceerd onder de naam kerkenvisiealkmaar.nl. Elk gebedshuis heeft er een eigen paspoort en ze staan allemaal op een plattegrond, met zoekfilters zoals ligging of bouwstijl. Ook wordt informatie gegeven over subsidie en het vitaal houden van kerken. Interactief onderdeel van deze website is het platform, dat ook rechtstreeks raadpleegbaar is via kerkenplatformalkmaar.nl.

Eigen paspoort

Een visie op de toekomst van het religieus erfgoed in Alkmaar ligt in concept klaar. De werkwijze en methoden die hierin zijn aangedragen, worden het komende half jaar uitgeprobeerd met pilots. In het najaar volgt een definitief besluit over de visie. De kerkenvisie krijgt vorm als website. Vooruitlopend op de definitieve toekomstvisie is deze maandag gelanceerd onder de naam kerkenvisiealkmaar.nl. Elk gebedshuis heeft er een eigen paspoort en zijn allemaal terug te vinden op een plattegrond, met zoekfilters zoals ligging of bouwstijl. Ook wordt informatie gegeven over subsidie en het vitaal houden van kerken. Interactief onderdeel van deze website is het platform, dat ook rechtstreeks raadpleegbaar is via www.kerkenplatformalkmaar.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alkmaar

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Inschrijving eerste editie Noord-Hollandse Circulaire Innovatie Top 20 geopend Algemeen 16 aug, 15:26
Afbeelding
Kleedje en strandstoel mee naar De Vest Algemeen 16 aug, 13:36
Afbeelding
Aftrap eerste regiepunt respijtzorg Noord-Holland Algemeen 16 aug, 12:25
Afbeelding
Kunst centraal bij Hortus Alkmaar Algemeen 16 aug, 11:47
Afbeelding
Persbericht Concertaankondiging Algemeen 16 aug, 08:52
Afbeelding
Open repetitie Young Heartbeat Algemeen 15 aug, 14:13
Afbeelding
‘Lowlands voor kinderen’ in HAL 25 Algemeen 15 aug, 13:23
Afbeelding
Kledingruil in de bibliotheek Algemeen 15 aug, 13:17
Afbeelding
Tweederde Noord-Hollanders optimistisch over eigen bijdrage klimaat Duurzaam 15 aug, 13:13
Afbeelding
‘s Avonds fluisterend varen door Eilandspolder Algemeen 15 aug, 09:51
Afbeelding
‘Slechtste voetbal ooit van een Schotse club in Europa’ Algemeen 12 aug, 09:01
Afbeelding
Dundee fans in Alkmaar Algemeen 11 aug, 17:09
Afbeelding
Vleermuizen spotten in Egmonderhout Algemeen 11 aug, 10:03
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief