Jet uit Stompetoren bouwt onderzeeboot voor tv-programma

Algemeen
Jet Nicolaij uit Stompetoren.
Jet Nicolaij uit Stompetoren. (Foto: Suzanne Dubbeldam)

STOMPETOREN - Jet Nicolaij uit Stompetoren heeft voor het televisieprogramma Jekels Jacht meegewerkt aan de bouw van een houten onderzeeboot. In dit programma herhaalt Diederik Jekel wetenschappelijke experimenten, zoals het experiment met de allereerste onderzeeboot op aarde van de Alkmaarse wetenschapper Cornelis Drebbel. Jet is derdejaars student van de mbo-opleiding Allround Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer bij het Horizon College in Heerhugowaard. Samen met vijf medestudenten is in vier maanden tijd de houten boot op school gebouwd. Deze werd onlangs bij de marine in Den Helder te water gelaten. Hoe dit afloopt is te zien op zaterdag 12 maart om 19.50 uur bij de NTR op NPO2.

Voor Jet (18) was het bouwen van de boot een prachtige kans. “Ik vond het een unieke ervaring. Dit maak je niet vaak mee om aan zo’n project mee te kunnen doen. Ik had nog nooit voor de scheepsbouw gewerkt en wilde er graag meer van weten en leren. Ik heb nieuwe technieken geleerd, zoals lassen en het werken met epoxy. In het begin was het best moeilijk, maar na goede uitleg kon ik de technieken gelijk toepassen.’ Niet alleen op technisch vlak heeft Jet veel geleerd. ‘Op persoonlijk vlak heb ik ook veel geleerd. De boot moest in korte tijd gebouwd worden waardoor we deadlines moesten halen. Ik heb hierdoor meer doorzettingsvermogen gekregen. Ik kende vooraf niet alle teamleden, maar we hebben heel goed samengewerkt en het resultaat mag er zijn.”

Onderzeeboot

De boot werd gebouwd bij het Horizon College in Heerhugowaard en afgewerkt bij de Koninklijke Marine in Den Helder, waar ook de tewaterlating was. “Het was heel cool om bij de marine de boot af te bouwen, dat maak je ook maar één keer in je leven mee. Al die grote schepen die daar liggen, dat is prachtig om te zien en we kregen een rondleiding op een onderzeeër.”

Diederik Jekel

Voor Jet was haar medewerking aan een televisieprogramma ook een nieuwe ervaring. “Meerdere keren kwam er een team naar school, met Diederik Jekel, een regisseur, een cameraman en een geluidsman en zie je dat het echt serieus is. Er hing ook een go pro camera in het lokaal om tussentijds onze vorderingen te registreren. Ik vond het indrukwekkend om mee te werken en kijk enorm uit naar de uitzending.” Voor Jet is het bouwen van de onderzeeboot en haar medewerking aan het televisieprogramma Jekels Jacht een once in a lifetime experience die ze niet snel zal vergeten. Ze gaat in ieder geval samen met haar teamgenoten zaterdagavond 12 maart naar de aflevering kijken.

Jet met haar medestudenten en presentator Diederik Jekel