Kanaalkade verrijkt met Vredesboom Hiroshima

Algemeen
Jan Zwart (Ambassade van Vrede) en burgemeester Anja Schouten planten Vredesboom Hiroshima aan Kanaalkade.
Jan Zwart (Ambassade van Vrede) en burgemeester Anja Schouten planten Vredesboom Hiroshima aan Kanaalkade. (Foto: Jan Jong)

ALKMAAR  - De Kanaalkade is woensdag 16 maart verrijkt met Vredesboom Hiroshima. Burgemeester Anja Schouten plantte de vredesboom aan de Kanaalkade, hoek Molenbuurt. De boom is een zaailing van een boom die de atoomaanval op Hiroshima in 1945 overleefde. De gemeente Alkmaar kreeg het boompje van Hortus Alkmaar.

De boom staat symbool voor het belang van vrede en vrijheid, verbinding en verdraagzaamheid. Hortus wenste om de boom te planten op een zichtbare plek. Sinds 2018 is Alkmaar een Vredesgemeente, daarnaast is de burgemeester van Alkmaar ‘Mayor for Peace’ (burgemeester voor vrede). 

Hiroshima

In Hiroshima (Japan) overleefde een klein aantal bomen de atoomaanval van 1945. Een aantal nazaten van de bomen is via een Japanse studente in Nederland gekomen en in Hortus Leiden ondergebracht. Hortus Alkmaar heeft twee van deze bomen naar Alkmaar gehaald, de andere vredesboom staat in de Hortus Alkmaar. Voor het Paleis van de Vrede in Den Haag staat ook een nazaat van de bomen uit Hiroshima.