Suppen en schoonmaken op de Singel.
Suppen en schoonmaken op de Singel. (Foto's: aangeleverd )

Zestig kilo afval binnen twee uur

Algemeen

ALKMAAR - Bijna zestig kilo aan zwerfafval is er zaterdag 19 maart uit grachten en graskanten gevist. En dat in minder dan twee uur tijd, over een afstand van nog geen drie kilometer. Nanda van den Ham organiseert al jaren sup it up & trashwalks, maar blijft zich verbazen over de hoeveelheid rotzooi die telkens wordt gevonden.“Er ligt gewoon zó veel rommel in het water dat we binnen een paar uur vuilniszakken vol hebben”, zegt Nanda. “We waren met 29 deelnemers, een deel op de sup en een deel op de kant. We kunnen vanaf het water helaas niet overal bijkomen, omdat opblaasbare sups door het gekortwiekte riet kapot kunnen gaan. We begonnen bij de Baansingel en maakten een rondje via de Molen van Piet en de Oudegracht. Onderweg hebben deelnemers al verschillende kleuren vuilniszakken bij zich om het afval meteen te sorteren. Na afloop wordt het volledig gesorteerd. Grove spullen worden door Stadswerk072 opgehaald of ik neem het zelf mee naar huis en bel de vuilstort om het op te halen.”


Harde wind

Hoe al die spullen in het water belanden? Volgens Nanda zijn er meerdere oorzaken. “Er wonen natuurlijk best veel mensen dichtbij het water en door de harde wind waaien er gewoon spullen van het balkon af. Je wilt bijvoorbeeld niet weten hoeveel plantengieters ik heb gevonden! Ook waaien er spullen uit vuilnisbakken het water in en natuurlijk zijn er mensen die hun afval op straat of in de gracht dumpen. We willen naast schoonmaken ook bewustwording creëren. Dat het leeft blijkt wel uit het feit dat we vaak worden aangesproken met het verzoek om een specifieke locatie afval te ruimen. Daar proberen we natuurlijk zoveel mogelijk gehoor aan te geven, maar dat lukt niet altijd. We hebben een aantal vaste clean-ups, zoals na Koningsdag, Alkmaars Ontzet en World Cleanup Day. Voor de overige activiteiten kunnen belangstellenden op de website van El Kombi Sup of de socials in de gaten houden. Schoonmaken met zo’n hele groep is geweldig. De energie die je daarvan krijgt, maakt me steeds zo enthousiast om nieuwe clean-ups te organiseren.”


Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alkmaar

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Zanger en gitarist Paul van Kessel in De Brouwerij Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Stedelijk Museum Alkmaar: ‘Voor het eerst een tentoonstelling die over één specifieke plantage gaat’ Cultuur 28 nov, 21:01
Afbeelding
Goud voor elfjarige Olivia Voskuijl Algemeen 28 nov, 15:44
Afbeelding
Theatervoorstelling Mensenkinderen in première Algemeen 28 nov, 15:28
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Brons op WK trampolinespringen synschroon Algemeen 28 nov, 14:58
Afbeelding
Groots Alkmaar over Gastvrijheid Algemeen 28 nov, 14:51
Afbeelding
Kerstconcert Grootkoor Alkmaar met Henk Poort Algemeen 28 nov, 14:30
Afbeelding
AlkmaarPas nu ook voor middeninkomens Algemeen 28 nov, 14:21
Afbeelding
Sam van Etten sluit af in Egypte en Rosmalen Algemeen 28 nov, 13:55
Afbeelding
Angels zingt Winterwarmte Algemeen 28 nov, 13:42
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
Wat je kunt verwachten van een PowerPoint designer Algemeen 27 nov, 15:19
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief