Alles wat je moet weten over woningisolatie

Algemeen
Alles wat je moet weten over isolatie.
Alles wat je moet weten over isolatie. (Foto: aangeleverd)

De gasprijzen stijgen razendsnel, om geld te besparen is isolatie een goede oplossing. Je huis isoleren is een investering, maar door de besparing op je stookkosten heb je deze binnen no-time terugverdient. In deze blog vertel ik je alle ins en outs over isolatie.

Soorten isolatie

Om te beginnen is het goed om te weten welke manieren van isolatie er allemaal zijn. De drie voornaamste opties zijn muur-, vloer- en dakisolatie. Een combinatie van deze opties zorgt voor het beste resultaat.

Muurisolatie

Spouwmuurisolatie is de voordeligste manier van isolatie. Met het isoleren van je muren bespaar je zoveel energiekosten dat je deze investering in gemiddeld vier jaar terugverdient.

Hoe werkt het?

Een spouwmuur bestaat uit een buitenmuur en een binnenmuur met daartussen een ruimte, deze ruimte heet de spouw. Bij spouwmuurisolatie wordt deze ruimte gevuld met isolatiemateriaal. Het vullen van deze ruimte is eenvoudig en snel, en is vaak al binnen een dag geregeld. Er hoeven niet eens vakmensen in je huis te komen, het vullen gebeurt namelijk van buitenaf.

Vloerisolatie

Door vloerisolatie voorkom je een koude vloer. Zonder isolatie kan er namelijk via de vloer warmte naar de kruipruimte ontsnappen. Wanneer je vloerverwarming hebt, is vloerisolatie essentieel. Een deel van de warmte bereikt je leefruimte anders niet eens.

Hoe werkt het?

In de kruipruimte van je huis wordt isolatiemateriaal gemonteerd. Op welke manier dit wordt gedaan is afhankelijk van de hoogte van je kruipruimte. Dit kan door; parels, foam of folie.

 

Dakisolatie

Dakisolatie is de meest effectieve manier van isolatie, warmte stijgt namelijk op. Het is zonde om de gestookte warmte aan de bovenkant van je huis te laten ontsnappen. Gelukkig is dakisolatie dé oplossing.

Hoe werkt het?

Voor dakisolatie zijn er drie opties; het dak isoleren, de zoldervloer isoleren of beiden. Wanneer je de zolder als woonruimte wil gebruiken, kan je het best kiezen voor beide vormen van isolatie. Wanneer de zolder enkel als opslag dient, kan je ervoor kiezen alleen de zoldervloer te isoleren. De kosten van dakisolatie verdien je, door de extreem hoge gasprijzen, razendsnel terug.

Voordelen

Isolatie is niet voor niks populair. Eigenlijk zitten er alleen maar voordelen aan. Alpine isolatie geeft persoonlijk advies over welke manier van isolatie geschikt is voor jou. 

Kosten besparen

Omdat isolatie ervoor zorgt dat warmte binnen blijft, hoeft je Cv-ketel minder hard te werken. Met isolatie kan je tot wel 25% op stookkosten besparen en dat is heel fijn nu de stroom- en gasprijzen met meer dan 200% zijn gestegen.

Duurzame investering

Hoeveel het isoleren van je huis kost, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Via een (online)gesprek met een monteur krijg je de juiste informatie. Aangezien het isoleren van je woning een flinke investering is, is het fijn om te weten dat je de comfortabel kan wonen zonder meer te betalen. Daarnaast wordt je woning duurzamer en dat betekent een beter energielabel. Een goed energielabel dat is positief voor de waarde van je huis.

Goedkoper isoleren

Wanneer je als eigenaar én bewoner van je huis twee of meer delen laat isoleren, kun je een subsidie krijgen uit de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Daarmee bespaar je ongeveer 20% op de kosten.

Meer wooncomfort

Met goede isolatie is het, het hele jaar door aangenaam in je huis. In de winter is het lekker warm en in de zomer blijft het koel. Met vloerisolatie kan je zelfs met blote voeten door je huis lopen zonder koude voeten te krijgen.

Voorkom vochtproblemen

Woningen die niet geïsoleerd zijn, krijgen sneller last van vochtproblemen. Door je huis te isoleren komt er minder condens op de ramen. In een niet geïsoleerde woning kan door vochtproblemen schimmel ontstaan. Dit veroorzaakt een muffe lucht en verminderd de waarde van je woning. Dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen.

Nu weet je alle ins en outs over het isoleren van je huis. Als je er deze winter nog warm bij wil zitten, kan je het best deze zomer je huis al laten isoleren. Door de stijgende gasprijzen laat iedereen zijn huis isoleren en zijn isolatiebedrijven erg druk. Bij Alpine Isolatie maak je gemakkelijk een afspraak.