Dit is waarom je ook dit jaar weer vogelhuisjes moet ophangen

Het mag eigenlijk niet aan je tuin ontbreken: een vogelhuisje. Je hebt ze in heel veel verschillende soorten en maten, maar waarom hebben we ze eigenlijk? Het belang van voldoende vogelhuisjes wordt te weinig onder de aandacht gebracht. Hoogste tijd dat we daar verandering in gaan brengen. We gaan kijken waar we allemaal op moeten letten, waarom ze zo belangrijk zijn en hoe je gemakkelijk zelf een vogelhuisje kunt maken.
Waarom hangen we een vogelhuisje op?
Vogelhuizen waren in eerste instantie bedoeld om in te nestelen. Daarom zijn ze vooral in het voorjaar erg belangrijk. Tegenwoordig zijn we erachter gekomen dat vogels de huisjes ook graag gebruiken als schuilplaats. In de wintermaanden tegen de kou, maar ook het gehele jaar tegen roofdieren, en verschillende soorten weersomstandigheden. Door het ophangen van de vogelhuisjes geven we vogels een hogere overlevingskans.
Wat is de beste plek?
De beste plek voor een vogelhuisje is uit de zon, regen en wind. Verder moet het huisje op een rustige plek hangen op een hoogte van ongeveer 1,5 tot 2 meter. Als je ervoor kiest om meerdere vogelhuisjes in je tuin te plaatsen dan kun je deze het beste goed verspreiden over je tuin. Vogels kunnen namelijk erg territoriaal zijn in het broedseizoen. Dit geldt overigens niet voor elke vogelsoort. Een huismus is bijvoorbeeld helemaal niet territoriaal in het broedseizoen. Iedere vogelsoort is weer anders, dit betekent ook dat iedere vogelsoort andere eisen heeft aan zijn of haar huisje. De ene soort heeft liever een kleine deur, terwijl de andere juist weer een grote ingang willen. De beste tip is om van tevoren een beetje te inventariseren welke vogelsoorten er in je tuin rondvliegen zodat je kunt opzoeken welke soorten vogelhuisjes daadwerkelijk gebruikt zullen worden.
Zo maak je zelf een vogelhuisje
Voor de doe-het-zelf klusjesmannen en vrouwen onder ons volgt hier een gemakkelijk stappenplan voor het maken van je eigen vogelhuisje. Belangrijk is dat je onbehandeld hout gebruikt en dat de planken minimaal 1,5 centimeter dik zijn. Zaag de planken op maat, bouwtekeningen voor verschillende soorten vogelhuisjes vind je gemakkelijk online. Boor een gat in het plankje dat de voorzijde van het huisje gaat worden. Het formaat van het gat verschilt per vogelsoort. Een pimpelmees wil het liefst een vliegopening van 28 millimeter, terwijl een huismus liever een opening heeft van 35 millimeter. Als je hebt uitgezocht hoe groot het gat moet zijn ben je toe aan de laatste stap. Dat is het in elkaar zetten van alle onderdelen. Dit kun je doen met spijkers, lijm of schroeven. Zorg er altijd voor dat het dakje nog open kan. Nu heb je een zelfgemaakt vogelhuisje dat je op een rustig plekje in de tuin kunt ophangen. Als je niet zo’n klusser bent kun je natuurlijk ook een kant-en-klaar tuinhuisje kopen. En vergeet niet een foto te maken wanneer het vogelhuisje hangt. Zoals je ziet in onze laatste natuurfotowedstrijd, zijn de foto’s waanzinnig mooi geworden.
Hoe bescherm je de vogels?
Nu je zoveel tijd en moeite hebt gestoken in het vogelhuisje, wil je natuurlijk niet dat de jonge vogels die je huisje bewonen worden opgegeten. Het grootste gevaar voor jonge tuinvogels zijn huiskatten. Als je zelf een kat hebt kan je de jonge vogels beschermen door de kat ’s nachts binnen te houden, of de kat een belletje om te doen. Door de kat een belletje om te doen kunnen de vogels de kat horen aankomen en zich hierop aanpassen. Als de jonge vogels gevoed moeten worden wordt er heel veel heen en weer gevlogen door de moedervogel. Door de aanvliegroute veilig te maken zorg je ervoor dat de jongen eten blijven krijgen. Je creëert een veilige aanvliegroute door vogelhuisjes hoog of in de buurt van stekelige struiken te hangen. Zo kunnen katten er niet bij komen.