De aankoop van een huis is misschien wel de belangrijkste investering die je ooit doet.
De aankoop van een huis is misschien wel de belangrijkste investering die je ooit doet. (Foto: aangeleverd)

Hoe belangrijk is een bouwkundige keuring?

Algemeen

Het onderzoeken en vaststellen van de staat, veiligheid en waarde van woon- en bedrijfsgebouwen wordt een bouwkundige keuring genoemd. Dit vindt plaats tijdens gewone inspecties, tijdens de bouw, wanneer het gebouw verhuurd gaat worden, of wanneer de bevoegde instanties erom vragen. De hulp inroepen van opgeleide specialisten is de beste manier om dit te doen. Je kunt per stad kijken welke specialisten je kunnen helpen. Woon je in Haarlem? Zoek dan op bouwkundige keuring Haarlem voor specialisten bij jou in de buurt.

Een bouwkundige keuring is wanneer een voor menselijk gebruik bestemd bouwwerk gecontroleerd wordt om te bepalen of het voldoet aan de normen van het bouwbesluit. Woonpanden en bedrijfsgebouwen zijn de twee meest voorkomende soorten, en bouwinspecteurs kunnen bevoegd zijn om beide te onderzoeken. In elk stadium van de bouw kunnen verschillende soorten inspecties, zoals bouwkundige, elektrische en loodgieters inspecties, uitgevoerd worden.

Bouwers moeten zich houden aan de minimale veiligheidseisen

Bouwinspecties worden gebruikt om te garanderen dat bouwers deze richtlijnen volgen en zo je veiligheid en je investering veilig stellen.

Bouwkundige keuringen worden onder andere uitgevoerd om de werkelijke marktwaarde van een pand te bepalen, maar vooral ook om de veiligheid te bepalen. Het is van essentieel belang om de waarde van een eigendom te bepalen voordat je het koopt of verkoopt, en dat kan alleen via een bouwinspectie. Een bouw inspectierapport helpt alle handel betrokken partijen door de essentiële informatie te verstrekken zodat de juiste prijs aan het te koop staande eigendom bepaald kan worden. Een verkoper zal de werkelijke waarde van zijn eigendom kunnen bepalen, en een koper zal de juiste waarde voor het eigendom kunnen bieden.

Aankoop huis misschien wel belangrijkste investering

Als je de precieze staat van het pand kent, kun je de werkelijke kosten van de aankoop berekenen, en ook kleine problemen verhelpen of genezen voor ze groter worden. Na de inspectie heb je een beter inzicht in het eigendom, zodat je met kennis van zaken kunt oordelen. Of je nu een bouwkundige keuring Haarlem of bouwkundige keuring Utrecht van plan bent, houd altijd rekening met deze punten.

Veiligheidsproblemen, beschadiging of verslechtering van bouwelementen of uitrusting, te verwachten problemen door bestaande gebreken of ouderdom van bouwelementen en uitrusting zijn allemaal voorbeelden van omstandigheden waarbij een bouwkundige keuring gecontroleerd wordt.

Een bouwkundige inspectie als voorzorgsmaatregel

Routine inspecties van gebouwen maken het mogelijk om passende veiligheidsmaatregelen te nemen ten behoeve van gebruikers, zoals huurders en bezoekers. Een onderzoek kan bijvoorbeeld aan het licht brengen of het huis veiligheidsproblemen heeft zoals schimmel, asbest, of zelfs ongedierte dat schadelijk kan zijn voor de bewoners. Op basis van de uit zo’n onderzoek verkregen informatie kun je de nodige voorzorgsmaatregelen nemen.

Het onderzoek dient als leidraad voor onderhoud en reparaties

Een bouwinspectie stelt de eigenaar of een toekomstige koper ook in staat meer te weten te komen over wat er aan het eigendom gerepareerd moet worden. Dit stelt de eigenaar in staat zich van tevoren en nauwkeuriger voor te bereiden op financiële toewijzingen voor reparaties en onderhoud aan het gebouw. Ben je de koper, dan weet je ook of je je de reparatie- en onderhoudsuitgaven van het pand kunt veroorloven.

Deze publicatie valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alkmaar

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Yvanka de Reus flikt het: als eerste meisje naar EK bouwtimmeren Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag aan Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Spring over het water van de Nieuwlandersingel Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Boeren blokkeren A9 en rijden naar politiebureau Alkmaar 112-nieuws 27 jun, 19:50
Afbeelding
Evenement rond elektrisch rijden in Dijk en Waard voor herhaling vatbaar Partnerbijdrage 27 jun, 17:50
Afbeelding
Yuna en Lina Uljee pakken medailles op het NK Algemeen 27 jun, 16:16
Afbeelding
Undercover politieauto aangereden 112-nieuws 27 jun, 15:03
Afbeelding
Collectie Elvis-museum naar Beatlesmuseum Algemeen 27 jun, 15:00
Afbeelding
Meedenken over programma Alkmaar Ontzet 450 jaar Algemeen 27 jun, 12:53
Afbeelding
Meisje aangereden op rotonde Bergerweg 112-nieuws 27 jun, 12:49
Afbeelding
Keti Koti centraal in Alkmaar Algemeen 27 jun, 12:44
Afbeelding
Kunst in dorpskerk Grootschermer Algemeen 27 jun, 11:31
Afbeelding
Van bloedheet naar kletsnat op Indian Summer festival Algemeen 26 jun, 14:24
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief