Victory Circle of Music levert 10.000 euro op

Algemeen
Niek Bolten, voorzitter Rotaryclub, Jules Emmaneel, voorzitter Voedselbank en Mena Leila Kilani, presentator concert.
Niek Bolten, voorzitter Rotaryclub, Jules Emmaneel, voorzitter Voedselbank en Mena Leila Kilani, presentator concert. (Foto: Sharon Smit)

ALKMAAR - Benefietconcert Victory Circle of Music waar de terugkeer van het Bath barrel organ centraal stond heeft zaterdag 21 mei 10.000 euro opgeleverd. Dat geld gaat naar Voedselbank Alkmaar. Tijdens het concert n de Grote Sint Laurens Kerk waren er optredens van het Regionaal Jeugdorkest Artiance en Big Band Miss Jones onder leiding van Ton van der Kieft en een keur van solisten.


In 1945 werd het oude barrel-organ nog in Engeland door de straten van Bath geduwd om geld in te zamelen voor de verarmde inwoners van Alkmaar. Het orgel stond daarna jarenlang te verpieteren in de hal van het stadhuis, maar is inmiddels in Engeland gerestaureerd en weer terug in Alkmaar. Harry van de Kuijt van Rotaryclub Alkmaar heeft iets met dit bijzondere orgeltje nu weer maatschappelijk doel diende, net als destijds in Engeland. Het orgel krijgt weer een mooie plekje in het stadhuis.

Vlucht naar Bath

De jonge Alkmaarse onderwijzer Eli Prins ontsnapte vlak voordat de Duitsers in 1940 Nederland bezette over de Noordzee naar het Engelse Bath. Gedurende de oorlog hield Eli lezingen over wat er in Nederland gebeurde en hoe zijn landgenoten moeizaam verzet boden tegen de Duitse bezetter. Hij kwam daardoor ook in contact met de Rotary Club van Bath. In 1945, toen de oorlog voorbij was, besloot die club om Alkmaar te adopteren en een actie te organiseren om geld, kleding en levensmiddelen in te zamelen voor de verarmde inwoners van Alkmaar. De actie kreeg de uitdrukkelijke goedkeuring van Koningin Wilhelmina en werd de basis voor een hechte stedenband tussen Bath en Alkmaar, die na 77 jaar nog steeds bestaat. Otto de Jong, dirigent van het Regionaal Jeugdorkest Artiance dat altijd speelt tijdens de jaarlijkse 4 mei herdenkingen, kwam op het idee het orgeltje te reviseren en er in Bath een herdenkingsconcert mee te geven. 

Afbeelding