Alkmaar klaar voor Kaeskoppenstad

Algemeen
Kaeskoppenstad: een knallend historisch spektakel.
Kaeskoppenstad: een knallend historisch spektakel. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Een dronkenlap, melaatse, bedelaar, vuurspuwer of viswijf. Grote kans dat je ze allemaal dit weekend weer tegenkomt tijdens Kaeskoppenstad, hét historische spektakel van Alkmaar. Zaterdag 4 en zondag 5 juni wordt de binnenstad weer omgetoverd tot d’Oude Stad uit de 16e eeuw. Kaeskoppenstad opent haar poorten op zaterdag 4 juni om 12.00 uur. Hiervoor loopt de Bonte Stoet door het centrum van Alkmaar komt om 11.45 uur aan op de Mient. Daar vindt eerst een openingsceremonie plaats met de kaasdragers, Kaeskoppen-voorzitter Klaas Kirpensteijn, schrijfster Simone van der Vlugt en burgemeester Anja Schouten, die wordt benoemd tot ‘Schout’ van Kaeskoppenstad.


Na deze ceremonie gaan alle figuranten naar Kaeskoppenstad en de kaasdragers naar de mini-kaasmarkt. De burgemeester, Simone van der Vlugt en voorzitter Klaas Kirpensteijn bezoeken vervolgens Kaeskoppenstad en wagen de sprong terug in de tijd om zich tussen de inwoners van toen te mengen. Hier zien ze hoe kleding traditioneel wordt gewassen, bloemen worden verkocht en hoe schoenenpoetsers plotseling voorbijrazen. De route van Kaeskoppenstad is deze editie opgedeeld in zes themastraten. Elke straat heeft zijn eigen specifieke thema, variërend van Burgerij en Vertier, tot Educatie tot Kommer en Kwel. 

Roode Toren

De herkenbare Roode Toren die tijdens Kaeskoppenstad op de Gewelfde Stenenbrug prijkte, keert niet meer terug. Het bouwwerk was niet meer renoveren, maar met de bruikbare materialen heeft het bouwteam er een poppenkast én een Huys van Vermaeck van gebouwd. In het Huys van Vermaeck staan vier spellen en het huis is tevens het startpunt van het Pad van Vermaeck. Langs dit pad tot het eindpunt van de route staan twaalf spellen, speciaal gemaakt voor Kaeskoppenstad. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld een kanon afschieten naar het Huys met de Koogel dat op zijn grondvesten trilt in een flipperkast van 3 meter lang.


Tickets

Kaeskoppenstad is te bezoeken op zaterdag 4 en zondag 5 juni. De deuren van d’Oude Stad openen om 12.00 uur en sluiten om 17.00 uur. De ingang vind je op de Voordam (tegenover het Waagplein), in het centrum van Alkmaar. Kaarten zijn ook nu te koop via www.kaeskoppenstad.nl. Tickets voor Kaeskoppenstad kosten voor volwassenen € 4,- (online) of € 5,- (aan de kassa). Voor kinderen tot en met 12 jaar kost Kaeskoppenstad € 1,50. Deze prijzen zijn exclusief € 1,50 administratiekosten per boeking (alleen online). Op 3, 4 en 5 juni is de kassa in de Waagtoren geopend.


Afbeelding
Afbeelding