Schimmel in huis? Zo herken en bestrijd je het

Algemeen
Schimmel in huis?
Schimmel in huis? (Foto: aangeleverd)

Heb jij het idee dat je schimmel in huis hebt? Dan is het erg belangrijk om daar iets aan te doen. In eerste instantie vind je het mogelijk vervelend eruit zien, maar dat is het topje van de ijsberg. Die lelijke plek kan namelijk snel uitgroeien en daar kun je zelfs gezondheidsproblemen van krijgen. Met deze tips kun je schimmel herkennen en voorkomen of verhelpen.

Schimmel herkennen

Denk jij dat je schimmel in huis hebt? Dan is het belangrijk dat je achterhaalt of dit echt zo is. Zo kun je schimmel zien op de muren, de vloer of het plafond. In de meeste gevallen zijn dit donkere stipjes (zwart of bruin), bruine vochtkringen of harige witte aanslag. Soms is de schimmel nog niet goed zichtbaar, maar hangt er wel een muffe, aardse lucht. Herken je dit? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een schimmel. 

Oorzaak schimmel

Schimmel in huis ontstaat meestal door een vochtprobleem. De ventilatie is bijvoorbeeld niet goed waardoor er vocht in huis blijft hangen. Dit is een veel voorkomend probleem in de badkamer (als je geen goede afzuiging hebt). Daarnaast kan er ook vocht in huis komen op andere manieren: lekkage, overstroming, verstopte regenpijp of condens. Het kan ook dat er kou van buiten via de muur naar binnen slaat. Als vocht niet weggaat, ontstaat er een schimmelplek. 

Gezondheidsproblemen

Heb jij last van bovenstaande vochtproblemen? Dan is het belangrijk om na te gaan of je ook last hebt van gezondheidsproblemen. Als dat het geval is, dan kan het namelijk zo zijn dat je gevaarlijke schimmels in huis hebt. Gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door schimmel zijn: hoofdpijn, verkoudsheids- of hooikoortsklachten, uitslag en longproblemen. Raadpleeg gelijk een huisarts of deskundige als je denkt dat er een verband is tussen schimmel en je gezondheidsproblemen. 

Voorkomen en verhelpen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je altijd goede ventilatie hebt in huis. Zo krijg je geen last van vochtproblemen en dus geen last van schimmel. Zet je ventilatie altijd aan of zorg dat er ramen of roosters openstaan. Daarnaast dien je ervoor te zorgen dat er geen vocht het huis in kan komen. Haal bladeren uit de dakgoten en van platte daken, onderhoud je kozijnen goed en zorg dat de kitranden dicht blijven. 

Daarnaast kun je schimmel verwijderen met middeltjes uit de winkel. Let wel op dat je niet zomaar een gevaarlijke schimmel aanraakt. Bij twijfel kun je het beste een professional langs laten komen. Verwijderen is vaak ook niet genoeg, want als er een vochtprobleem is dan komt de schimmel meestal terug. Als je de oorzaak niet kunt vastleggen of voorkomen, kun je een deskundige inschakelen.