Vernieuwde Wandel4daagse Alkmaar van start

Algemeen
Na twee jaar gaat de Wandel4daagse Alkmaar weer van start.
Na twee jaar gaat de Wandel4daagse Alkmaar weer van start. (Foto: Le Champion)

ALKMAAR - Twee jaar lang ging de Wandel4daagse Alkmaar niet door, maar vanaf woensdag 15 tot en met zaterdag 18 juni trekken de deelnemers hun wandelschoenen weer aan om de compleet vernieuwde routes in Alkmaar en omgeving te lopen. De Wandel4daagse wordt dinsdagavond 14 juni in de Grote Kerk officieel geopend door burgemeester Anja Schouten. De wandelaars vertrekken vier keer vanaf het Canadaplein, in het centrum van Alkmaar.


“Dat is anders dan voorgaande jaren, waar een aantal routes vanaf de Meent of het AZ-stadion startte”, zegt Jeroen Wouda van het organiserende Le Champion. Dit jaar doen er zo’n 3600 deelnemers mee, veel minder dan voorgaande edities. “Daar hebben veel grootschalige sportevenementen mee te maken. Nu alles weer open is, puilen de agenda’s uit met allerlei activiteiten en feestjes die nog ingehaald moeten worden. We zijn de afgelopen twee jaar wel met inschrijven gestart, maar ging het evenement uiteindelijk toch niet door. De vierdaagse van Nijmegen heeft er bijvoorbeeld nu ook last van. Volgend jaar is hopelijk alles weer zoals vanouds en zien we dat terug in het aantal deelnemers. Toch wordt het wél weer een ouderwets wandelfeest. Bewoners langs de route is gevraagd vlaggen uit te hangen en er een feestje van te maken voor de wandelaars. Voor de wandelaars zelf is er trouwens ook volop feest als ze op het Canadaplein weer finishen. Die feestjes zijn overigens niet alleen voor wandelaars, want iedereen is welkom. De feestelijke intocht op het Waagplein op zaterdag blijft bestaan. Net als voorgaande jaren krijgen alle deelnemers weer een zonnebloem namens de gemeente Alkmaar, onder meer uitgereikt door burgemeester Anja Schouten.”


Wandelexpositie

Vanaf de opening op dinsdag 14 juni vormt de Grote Kerk drie dagen lang het decor voor een wandelexpositie. “Onze partners tonen daar van alles op gebied van wandelen. Denk hierbij diverse soorten schoenen en kleding. Ook is het mogelijk een voetanalyse te laten maken.” Na de opening in de Grote Kerk gaan de volgende ochtend de routes van start. De 8,5, 15, 20 en 25 km starten dagelijks vanaf het Canadaplein. De 40 km start elke dag, in alle vroegte, vanuit de Grote Kerk. Artiesten wachten de wandelaars op bij de finish om na afloop een feestje te bouwen. De nieuwe routes van de wandel4daagse gaan door de omgeving van Alkmaar, Bergen, Dijk en Waard, de Egmonden en Heiloo. Woensdag worden de oer-Hollandse polders rond Bergen ontdekt, donderdag is de Stad van de Zonroute. Bezoekers lopen dan door de zuidzijde van Heerhugowaard, wat Europa’s meest duurzame wijk is. De Pelgrimsroute brengt wandelaars op vrijdag 17 juni via het stadsbos Alkmaarderhout richting het Heilooërbos. Vervolgens gaat de route langs het Witte Kerkje en het historische Landgoed Ter Coulster. Als afsluiter gaat de route door Alkmaar en omgeving. Deelnemers eindigen traditioneel op het Waagplein waar ze een groots onthaal wacht. Daar wordt de wandelprestatie groots gevierd.

Meer informatie via www.wandel4daagsealkmaar.nl.