Yvanka de Reus en haar trainer Hans Neefjes.
Yvanka de Reus en haar trainer Hans Neefjes. (Foto: Suzanne Dubbeldam)

Yvanka de Reus flikt het: als eerste meisje naar EK bouwtimmeren

Algemeen

GROOTSCHERMER - Dat een meisje naar het EK bouwtimmeren gaat is nog nooit eerder voorgekomen.  Yvanka de Reus uit Grootschermer flikt het. Het EK vindt van 5 tot en met 8 juli plaats in Keulen (Duitsland). Yvanka werd in was in april de eerste vrouwelijke mbo-student die Nederlands kampioen bouwtimmeren werd. Dit leverde haar een ticket op voor het wereldkampioenschap in Shanghai in China en stond in het najaar op het programma. Maar door de onzekere coronasituatie is dit WK afgelast. Als alternatief mag Yvanka, die haar opleiding volgt bij het Horizon College en mede-opleider ESPEQ in Heerhugowaard, nu naar het Europees kampioenschap. 

“Ik vind het heel jammer dat het WK in Shanghai niet doorgaat. Dat was wel waar we voor gingen en helemaal voor de ervaring in China. Maar ik ben blij dat er een mooi alternatief is gevonden in Duitsland”, laat Yvanka in een reactie weten. In Duitsland doen zeventien studenten mee uit zeven landen. Yvanka is het eerste meisje dat aan het EK bouwtimmeren meedoet, en de jongste deelnemer ooit; 17 jaar. De andere deelnemers zijn in de leeftijd van 20-23 jaar. “Ik vind het heel spannend, omdat ik inderdaad als eerste meisje meedoe en de jongste ben. Ik ben nu hard aan het trainen en maak verschillende soorten kapconstructies. Wat ik precies moet maken tijdens het EK dat hoor ik aan het begin van de wedstrijd. We trainen met opdrachten van eerder gehouden EK-wedstrijden en het EK-niveau is veel hoger dan het NK-niveau.”

Voorbereidingstijd

Haar trainer namens het Horizon College en ESPEQ is Hans Neefjes. Voor hem is het ook een spannende wedstrijd want de concurrentie is groot. “Duitstalige landen zijn enorm goed in bouwtimmeren vanwege de passie voor het vakmanschap. Het heeft daar status en deze landen zijn bereid om heel veel tijd in trainingen te stoppen. Omdat het WK niet doorgaat en Yvanka in een later stadium is toegevoegd aan de deelnemerslijst heeft zij een kortere voorbereidingstijd. Normaliter heb je tien weken training nodig om goed voorbereid te zijn. Wij hebben nu een korte voorbereiding van vier weken. Maar we zetten uiteraard alles op alles om Yvanka goed aan de start te laten verschijnen.” Yvanka krijgt steun van kickbokser Jorina Baars uit Den Helder. Jorina is meervoudig Nederlands, Europees en wereldkampioen. Yvanka krijgt van Jorina mentale ondersteuning.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alkmaar

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Op theateravontuur met Vers van De Vest Algemeen 9 aug, 10:58
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Orgelconcert Stephan van de Wijgert Algemeen 8 aug, 14:03
Afbeelding
Vleermuizen spotten in Egmonderhout Algemeen 8 aug, 13:18
Afbeelding
Genomineerden Cultuurprijs in Stedelijk Museum Algemeen 8 aug, 13:11
Afbeelding
Mens en blinkerds Column HVB augustus 8 aug, 12:43
Afbeelding
Open dag SeniorWeb Algemeen 8 aug, 12:02
Afbeelding
Kinderen timmeren er weer op los Algemeen 8 aug, 11:55
Afbeelding
Alkmaar Culinair Plaza Algemeen 8 aug, 09:02
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:49
Afbeelding
Levende legende Kees Kist 70: ‘Geweldige avond!’ Algemeen 6 aug, 14:14
Afbeelding
Vandaag in het duin: ‘Het duinviooltje’ Rubriek 6 aug, 10:56
Afbeelding
Filmklassiekers onder de sterren Algemeen 5 aug, 09:57
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief