Nieuwe zomercampagne tegen zwerfvuil van start

Algemeen
Het peukenbord aan de Geestersingel staat symbool voor een nieuwe campagne tegen zwerfvuil.
Het peukenbord aan de Geestersingel staat symbool voor een nieuwe campagne tegen zwerfvuil. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De nieuwe zomercampagne tegen zwerfvuil is weer van start gegaan. Ook het ‘peukenbord’ Samen Voor een Schoon Alkmaar heeft - net als vorig jaar - zijn vertrouwde plekje aan de Geestersingel weer gevonden. Daarmee vroegen cleanuproganisatie Love Not Waste en Stadswerk072 vorig jaar aandacht voor de rondwervende peuken. 

Campagne-bedenker Gaby van Wonderen van Love Not Waste. (Foto: aangeleverd)

De sigarettenfilter is het kleinste maar meest gevonden stukje vuil op straat tijdens opruimacties. Vorig jaar werden tijdens drie grote opruimacties in Alkmaar ruim 7.000 peuken verzameld. Ze werden ingelegd op een houten bord met de skyline van Alkmaar, gevormd door iconische gebouwen uit de gemeente, zoals de Grote Kerk, de Molen van Piet en het Rijper Raadhuis. Zo wordt op een ludieke manier aandacht gevraagd voor het zwerfvuilprobleem van de filters. 


Met de nieuwe zomercampagne tegen zwerfvuil  zijn er extra afvaleilanden geplaatst en op zomerse dagen worden gratis asbakblikjes en afvaltasjes uitgedeeld in Park het Bolwerk, het Victoriepark en langs de Noorderkade. Bij meer dan vijftien locaties kun je het asbakblikje gratis afhalen, onder andere bij de Alkmaarse bootjesverhuur, De Kraak Actief, stadsstrand de Kade, de Koffiemolen, SPAR Vondelstraat & SPAR Karperton, JUMBO aan de Paardenmarkt en SOEPP. Campagne-bedenker Gaby van Wonderen van Love Not Waste: “Veel mensen denken dat de sigarettenfilter uit een papiervezel bestaat dat uit elkaar valt. Maar het is een stukje plastic schuim, dat niet afbreekt in de natuur en in kleine micro-plastic deeltjes uiteenvalt. Uit onderzoek is verder gebleken dat de zware metalen die na het roken achterblijven in de filter, het grondwater verontreinigen. De blikjes zijn een handig hulpmiddel om het afval te bewaren totdat je bij een asbak, peukenpaal of vuilnisbak bent.”

Het peukenbord is nog de gehele zomer te zien aan de Geestersingel in Alkmaar. Meer informatie op www.alkmaarcitycleanup.nl