Lindegrachtconcert vanaf Canadaplein

Algemeen
Dit plaatje gaan we niet zien, maar toch komt er een Lindegrachtconcert.
Dit plaatje gaan we niet zien, maar toch komt er een Lindegrachtconcert. (Foto: Alef Starreveld)

ALKMAAR - Twee jaar lang klonk er geen piano, viool of contrabas vanaf de Lindegracht en bleven de honderden bezoekers met hun zelf meegebrachte klapstoeltjes en broodjes weg. Ook dit jaar blijft het stil op de Lindegracht, maar toch vindt het traditionele Lindegrachtconcert weer plaats: op het Canadaplein. De organisatie heeft op de dinsdagen 12 en 26 juli en 9 augustus weer een programma samengesteld met bekende namen en aanstormend talent.

“Dit jaar konden we eindelijk weer naar de Lindegracht, maar door de verbouwing van het Gulden Vlies moeten wij uitwijken naar het Canadaplein”, zegt voorzitter Rob Jenné. “Het Stedelijk Museum vindt het overigens erg leuk dat we komen. Zo opent het museum voorafgaand de concerten in juli haar deuren en dat biedt bezoekers de unieke mogelijkheid om De Vaandeldrager van Rembrandt te bewonderen. Dat schilderij maakt - voordat het permanent tentoongesteld wordt in het Rijksmuseum - een tour langs alle provincies in Nederland. De Vaandeldrager is in juli in het Stedelijk Museum te zien. Net als aan de Lindegracht kunnen bezoekers zelf hun stoeltjes en drankjes meenemen. Dat zorgde al die jaren voor een bijzonder sfeertje en dat willen we graag zo houden. Hoewel het concert pas om half negen startte, zag je de eerste bezoekers om zes uur al plaatsnemen op hun favoriete plekje. Die kregen eigenlijk twee concerten, want zij pikten de soundcheck lekker mee. De tientallen bootjes waarin het publiek vanaf het water het concert bijwoonden kunnen we op het Canadaplein niet nabootsen, maar volgend jaar keren we echt weer terug naar de Lindegracht en zullen ook de bootjes weer terugkeren.”

Programma

Stadsbeiaardier Christiaan Winter bespeelt voor de concerten en tijdens de pauzes het carillon van de Grote Kerk. De Muziek is geïnspireerd op het programma van die avond. 

Dinsdag 12 juli 

Voor de pauze spelen violiste Merel Vercammen en pianist Tobias Borsboom. Ze brengen muziek van Kreisler, Franck, Piazzolla en improvisatie ten gehore. Na de pauze spelen slagwerker Dominique Vleeshouwers - winnaar van de Nederlandse Muziekprijs  - en drie collega’s met een batterij slagwerk. Het wordt een programma, waarin vooral de melodieuze kanten van slagwerk naar voren komt: Bach, Steve Reigh, Ravel, Xenakis. 

Dinsdag 26 juli 

Sopraan en harpiste Ekaterina Levental speelt voor de pauze werk van Rossini, Ravel, Glinka en Liszt. Na de pauze is er muziek van het Intercontinental Ensemble (vijf blazers en vier strijkers) met de tweede symfonie van Beethoven en de Achtste van Schubert.

Dinsdag 9 augustus 

Instant Composers Pool speelt zowel voor als na de pauze samen met musici die ooit in aanmerking kwamen voor de Alkmaarse Cultuurprijs of die zelfs wonnen. Onder hen ook slagwerker Han Bennink. Hij behoorde in 1967 met wijlen Willem Breuker en Mischa Mengelberg tot de oprichters van dit ICP Orchestra. In plaats van Mengelberg zit nu Guus Janssen, met wortels in Heiloo, achter de vleugel. De gasten van dit elfkoppige orkest: singer-songwriter Yori Swart, luitspeler Mike Fentross, saxofonist Victor Posch en zangeres Helen Botman. 

“Twee jaar lang was er tijdens het organiseren sprake van korte sprintjes en dan weer vol in de remmen”, herinnert programmeur Hans Visser zich. “Of het lastig was de programmering rond te krijgen? Eigenlijk helemaal niet. Het programma dat we drie jaar geleden hadden is steeds opgeschoven en we polsten de deelnemers of ze volgend jaar ook beschikbaar waren. Dat is voor het overgrote deel gelukt en daar zijn we ontzettend blij mee. We hebben in de loop der jaren de inhoud wat verlegd van zwaar klassiek naar een lichtere mengvorm van zwaar en licht. Het grootste deel van het programma moet wel bekend zijn, daar doen we ons publiek het grootste plezier mee. Hoewel er doorgaans niet veel jongeren op de concerten afkomen, zijn degenen die dat wél doen zeer geïnteresseerd. Volgend jaar bestaan we als organisatie twintig jaar. Hoe bijzonder dat we dan weer terugkeren op de Lindegracht? De concerten gaan overigens altijd door. Bij een spatje regen hebben we honderden poncho’s klaarliggen en als de regen met bakken uit de lucht komt, verplaatsen we het concert naar de Grote Kerk.” 

Meer informatie op www.lindegrachtconcert.nl .