Burgemeester Anja Schouten opent 'De Grote Sessie' in de Grote Kerk.
Burgemeester Anja Schouten opent 'De Grote Sessie' in de Grote Kerk. (Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.NL)

Een kerk vol ideeën voor Alkmaar Ontzet 450 jaar

Algemeen

ALKMAAR - Het barstte dinsdagavond 5 juli van de goede ideeën in De Grote Kerk. Van een bijeenkomst voor spontane ontmoetingen van mensen met verschillende achtergronden tot een heel festival rond het thema vrijheid. Het is slechts een kleine greep uit de tientallen ideeën die tijdens ‘De Grote Sessie’ naar voren kwamen. Vertegenwoordigers van verenigingen, instellingen en bedrijven kwamen samen om mee te denken over het programma voor een onvergetelijk jubileumjaar 450 jaar Alkmaar Ontzet. 

“We kijken terug op een waanzinnig goede avond”, zegt Ger Welbers van Alkmaar Marketing. Burgemeester Anja Schouten opende de bijeenkomst in de Grote Kerk. “Die kerk bestaat al 500 jaar, dus dat is feitelijk de enige getuige van 450 jaar Alkmaar Ontzet. Na de opening namen de ruim honderd deelnemers plaats aan de vier grote, ronde tafels. Die waren gekoppeld aan de vier thema’s die een belangrijke rol spelen: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verscheidenheid en Verbondenheid. En dat laatste thema zie je eigenlijk meteen terug tijdens de avond en eerder tijdens een vergelijkbare bijeenkomst voor bewoners in De Vest. We zijn verrast door het gemêleerde gezelschap en het enthousiasme van de deelnemers. Zo kom je tot een interessant en veelzijdig programma. In de kerk borrelde het van de ideeën die evenementenbureau DOSS verder gaat uitwerken en toetsen op haalbaarheid.”

Hét keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog

Niet alleen bestaat Alkmaar Ontzet vanaf 8 oktober 450 jaar, het is ook 450 jaar geleden dat Nederland werd ‘geboren’. Het jaar 1572 is namelijk hét keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648), waarbij Alkmaar een cruciale rol speelde. “We hebben wel even gedacht over de manier waarop we dit vorm wilden geven en besloten om beide gebeurtenissen aan elkaar te koppelen en er één groot feestjaar van te maken. Dat de gemeente hierin een bijdrage doet van 450.000 euro is natuurlijk fantastisch! Of je hier veel mee kunt doen? Dat denk ik wel. Bovendien bestaat er altijd nog de mogelijkheid om fondsen aan te schrijven. Niet elk evenement hoeft overigens veel geld te kosten. Over een aantal weken hebben we meer duidelijkheid over de verschillende evenementen die bedacht zijn en waarmee we aan de slag kunnen. De kerk zat vol creatieve geesten die allemaal hun best deden om er een onvergetelijk jaar van te maken. Er was zelfs een tafel zó enthousiast dat alle deelnemers van die tafel nog een keer bijeenkomen om hun plannen verder uit te werken. Daar kan ik echt van genieten. Na deze avond weet ik zeker dat we een prachtjaar tegemoet gaan.”

Kijk voor meer informatie op www.alkmaarontzet450jaar.nl.

Afbeelding
75.000 euro voor warme kamers in Noord-Holland Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Bibliotheek Kennemerwaard: 'Het gebruik van boeken is een middel, niet een doel op zich' Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Witry als lichtend voorbeeld Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Huys Auerhaen: een museum vol interieurschatten Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Aanrijding verkeersplein rotonde Kooimeer 112-nieuws 1 feb, 14:21
Afbeelding
Peter Swidde in Kruithuisje Algemeen 1 feb, 13:40
Afbeelding
Fikse boetes moet drugsdealers afschrikken Algemeen 1 feb, 12:54
Afbeelding
Beschermde status voor Oostwijk Algemeen 1 feb, 11:15
Afbeelding
Flexibiliteit om pieken in opvang aan te kunnen Algemeen 1 feb, 11:02
Afbeelding
Alkmaar City Run by night: rennen en swingen Algemeen 31 jan, 16:36
Afbeelding
Hermes Ahmadi in De Groene Zwaan Algemeen 31 jan, 16:21
Afbeelding
Automobiliste schept jongen op elektrische step 112-nieuws 31 jan, 15:27
Afbeelding
Donatie van € 8.063 voor Jeugdfonds Algemeen 31 jan, 10:08