Bach centraal in Zomeravondconcert

Algemeen
Pieter van Dijk.
Pieter van Dijk. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De Grote Kerk staat van 6 juli tot en met 17 augustus in het teken van de serie ‘Zomeravondconcerten’. Gedurende de hele zomer zijn bekende (internationale) organisten elke woensdagavond te beluisteren met afwisselende programma’s. Tijdens het Zomeravondconcert op woensdag 20 juli speelt stadsorganist Pieter van Dijk deel 9 van zijn cd opnames met het complete Orgelwerk van Bach: de Kunst der Fuge.

De Alkmaarse stadsorganist Pieter van Dijk werkt sinds 2017 aan cd opnames met het complete Orgelwerk van J.S. Bach. De helft van de 21 cd’s is opgenomen op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel dat zijn wereldfaam verkreeg mede door de opnames uit 1956 van de Kunst der Fuge door de blinde Duitse organist Helmut Walcha. In dit concert is er aandacht voor Noord-Duitse invloeden op de jonge Bach, een selectie uit deel 8 die werd opgenomen op Orgels in Hamburg en Lübeck. Het Alkmaarse orgel staat centraal in deel 9 waarop de Kunst der Fuge wordt vertolkt. De eerste 6 Fuga’s zijn te beluisteren tijdens dit Bachconcert aangevuld met onder meer de koraalfantasie over “Christ lag in Todesbanden”. De dramatische Fantasia en Fuga in g-klein BWV 542 vormt het sluitstuk van dit programma.

Kaasmarktconcert 

Deze zomer wordt er in de Grote Kerk Alkmaar elke vrijdag om 12.00 en 13.00 uur een gratis toegankelijk Kaasmarktorgelconcert georganiseerd. De concerten worden verzorgd door Europese organisten, die zorgvuldig geselecteerd zijn door stadsorganist Pieter van Dijk. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op beide orgels. Op vrijdag 22 juli worden de orgels bespeeld door Gonny van der Maten.

Toegang tot de zomeravondconcerten bedraagt € 8,50 (CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50). Toegangskaarten kunnen worden gereserveerd via www.grotekerk-alkmaar.nl. De kaasmarktconcerten zijn gratis te bezoeken.