Afbeelding
(Foto: Theo Baas)
Rubriek

Vandaag in het duin: ‘Het duinviooltje’

Algemeen

REGIO - Elke maand heeft Stichting Duinbehoud we het over een dier of plant die je op dat moment in de duinen kunt spotten. Deze keer: het duinviooltje

Van alle soorten viooltjes in ons land is het duinviooltje de enige soort die uitsluitend in de duinen voorkomt. In tegenstelling tot de meeste andere soorten viooltjes, die vooral voorjaarsbloeiers zijn, bloeit het duinviooltje van de lente tot de herfst. De bloemen zijn variabel van kleur, meestal blauw of paars met wit of licht geel. De onderste kroonbladen zijn meestal lichter gekleurd dan de bovenste. Maar we kunnen ook geheel blauwe, paarse of zelfs gele exemplaren tegenkomen.

Groeiplek

Het Duinviooltje is een kenmerkende soort van open, droge duinvegetaties op kalkarme tot kalkrijke bodem. Het is het meest algemene viooltje in de duinen. Ondanks haar tere uiterlijk is de plant goed aan de dynamiek van de duinen aangepast en voelt zich zelfs thuis in open helmvegetaties aan de lijzijde van de zeereep waar het licht stuift. Met haar tot een meter diep reikende wortelstelsel is de soort goed aan droge omstandigheden aangepast. Verder landinwaarts groeit ze vaak op zonnige hellingen en in droge duinvalleien. Hier groeit ze in gezelschap van andere laagblijvende, warmte minnende soorten als buntgras, gewoon fakkelgras, muurpeper, zandzegge, echt walstro en zandhoornbloem. Ook in door mossen en korstmossen gedomineerde duingraslanden kan ze goed stand houden, zolang de bodem niet is verzuurd.

Bedreigingen

Vegetaties met duinviooltje zijn gevoelig voor stikstofdepositie. Die bevorderd de groei van grassen, waardoor soorten van schrale omstandigheden worden weggeconcurreerd. Daarnaast is de konijnenstand de laatste decennia flink afgenomen door verschillende ziekten als myxomatose en VHS waardoor grassen de kans krijgen te gaan domineren.

Kansen

Lichte overstuiving met zand kan een positief effect hebben op de instandhouding van laagblijvende, schrale duinvegetaties. Het duinviooltje is de belangrijkste waardplant voor de duinparelmoervlinder en de kleine parelmoervlinder die hun eitjes op de jonge bladeren afzetten.

Duinbehoud is dé onafhankelijke stichting voor bescherming van de kust. In belang van de natuur en mensen. Want de kust, die koesteren we. Meer weten? Ga naar www.duinbehoud.nl

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alkmaar

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Denk en doe mee met Alkmaar Ontzet 450 jaar Cultuur 4 okt, 16:17
Afbeelding
Groots Alkmaar: een terugblik op afgelopen seizoen Uit 4 okt, 14:45
Afbeelding
JeugdTheaterVestival: wat valt er te beleven? Algemeen 4 okt, 14:08
Afbeelding
Denk online mee over verbeteren van de bereikbaarheid rond de N242 Algemeen 4 okt, 14:05
Afbeelding
Wethouder Hoekstra van Dijk en Waard portefeuillehouder financiën Zaffier Politiek 4 okt, 12:31
Afbeelding
BrievenbusPlus: een penvriendproject voor iedereen Algemeen 4 okt, 12:02
Afbeelding
Caroline Timmermans rent tegen kanker Sport 4 okt, 11:46
Afbeelding
Katten kijken bij Stichting Zwerfdier Algemeen 4 okt, 10:15
Afbeelding
Platenbeurs Vinylly strijkt neer in Podium Victorie Cultuur 4 okt, 09:47
Afbeelding
‘Als je met topproducten werkt, gaat de kwaliteit ook omhoog’ Algemeen 4 okt, 09:29
Afbeelding
Onderzoek CvdM: huis-aan-huisbladen hebben het grootste bereik Algemeen 4 okt, 09:14
Afbeelding
Stimuleringsfonds Alkmaar: laatste kans om mee te doen Algemeen 3 okt, 16:53
Afbeelding
Victorie Funpark op Kanaalkade Algemeen 3 okt, 15:07
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief