Victor Posch uit Burgerbrug
Victor Posch uit Burgerbrug (Foto: Jessica Heetebrij)

Cultuurprijswinnaars op laatste Lindegrachtconcert

Algemeen

ALKMAAR - “Nou, of dit een avontuur is!” Als uit één mond zeggen de Bergense zangeres Helen Botman en saxofonist Victor Posch uit Burgerbrug hetzelfde over wat hen dinsdagavond 9 augustus wacht: optreden tijdens het laatste Lindegrachtconcert van dit seizoen, dit jaar op het Canadaplein. 

Hun bijdrage is in het kader van de viering van het 30-jarig bestaan van de Victoriefonds Cultuurprijs (voorheen Rabobank Cultuurprijs). Dat was eigenlijk al in 2020 zo gepland, maar…virusjes. Nu gaat het dan gebeuren. Samen met andere prijswinnaars luitist Mike Fentross en singer-songwriter Yori Swart (beiden uit Alkmaar) en de inmiddels 80-jarige slagwerker Han Bennink zijn zij door het Lindegrachtcomité gevraagd om met hun eigen muziek de avond mede in te kleuren. Ze worden begeleid door diverse musici van de wereldberoemde Instant Composers Pool, Nederlands meest avontuurlijke orkest. Aanvang 20.30 uur, gratis toegang.

Door Ed Bausch

Helen Botman won de prijs in 2008. “Het was toen de waardering voor onze huiskamerconcerten, met de legendarische band La Luna. Volle maan-dagen. Het was zo bijzonder en uiteindelijk konden we er onze cd mee financieren. We deden het op maandagen, want dan hadden de musici in ieder geval niet iets anders.” Helen heeft door de jaren heen een trouwe schare fans opgebouwd, die haar ook volgden in het theaterproject ‘Vleugelvrouw’, haar project ‘I sing’ en nu met de concerten met haar man, singer-songwriter Peter van Vleuten. 

In coronatijd is ze zangles gaan geven, alleen aan vrouwen

In coronatijd is ze zangles gaan geven, alleen aan vrouwen. “Dit op de Lindgracht is voor mij een enorme uitdaging, het is totaal iets anders dan ik normaal doe. Maar ik weet me omringd met heel ervaren musici, uit een voor mij volledig onbekende wereld.” Zoals het nu lijkt gaan slagwerker Han Bennink, pianist Guus Jansen en gitarist Rein Baas haar begeleiden in twee heel persoonlijke liedjes: Zwaartekracht en Today. “Pas komende maandag ontmoeten we elkaar, het is voor mij een enorme trigger, een ongelooflijk iets dat de dagen volledig vult.”

Stars

Victor Posch viel in 2010 de prijs te beurt. “Eigenlijk weet ik niet meer wat er in het juryrapport stond. Ik denk verbluffend, geniaal, briljant”, zegt hij met de van hem welbekende knipoog. Posch herinnert zich vooral dat hij zo blij met de prijs was ‘omdat je dan wordt gezien’.

In Bergen is hij geliefd

Inmiddels is hij ook componist geworden, speelt piano, dwarsfluit en zingt zelfs, zoals in het project ‘Dylan 80’. Victor organiseerde ook enige jaren ‘Op kleine schaal’ in Burgerbrug, zijn woonplaats. Daarin gaf hij heel avontuurlijk musici uit zijn landelijke netwerk een prachtige eigen locatie. Hij maakte ook de muziek voor een televisie-documentaire over schrijver Thomas Verbogt. In Bergen is hij geliefd om zijn saxofoonworkshops. “Dit op de Lindegracht, nu Canadaplein, is voor mij zoiets groots. Ik wilde heel graag eens met een trombonist samen spelen en dat gaat gebeuren. Ik heb twee nummers ingediend die we maandag gaan uitproberen: Goodbye 102, over een vorig thuis, en Stars in a hot summer night, speciaal hiervoor geschreven.”

‘Weer een dag voorbij’

Dinsdag zijn het voor de pauze eerst de vijf prijswinnaars en na de pauze het concert van de Instant Composerspool. Aan het eind komt iedereen bij elkaar om de hit ‘Weer een dag voorbij’, een tekst van Pool-oprichter Misha Mengelberg te vertolken. Verwacht een heel avontuurlijke avond, met bovendien een uitwisseling met carillonspeler Christiaan Winter, hoog in de Grote Kerk.

Helen Botman.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alkmaar

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Denk en doe mee met Alkmaar Ontzet 450 jaar Cultuur 4 okt, 16:17
Afbeelding
Groots Alkmaar: een terugblik op afgelopen seizoen Uit 4 okt, 14:45
Afbeelding
JeugdTheaterVestival: wat valt er te beleven? Algemeen 4 okt, 14:08
Afbeelding
Denk online mee over verbeteren van de bereikbaarheid rond de N242 Algemeen 4 okt, 14:05
Afbeelding
Wethouder Hoekstra van Dijk en Waard portefeuillehouder financiën Zaffier Politiek 4 okt, 12:31
Afbeelding
BrievenbusPlus: een penvriendproject voor iedereen Algemeen 4 okt, 12:02
Afbeelding
Caroline Timmermans rent tegen kanker Sport 4 okt, 11:46
Afbeelding
Katten kijken bij Stichting Zwerfdier Algemeen 4 okt, 10:15
Afbeelding
Platenbeurs Vinylly strijkt neer in Podium Victorie Cultuur 4 okt, 09:47
Afbeelding
‘Als je met topproducten werkt, gaat de kwaliteit ook omhoog’ Algemeen 4 okt, 09:29
Afbeelding
Onderzoek CvdM: huis-aan-huisbladen hebben het grootste bereik Algemeen 4 okt, 09:14
Afbeelding
Stimuleringsfonds Alkmaar: laatste kans om mee te doen Algemeen 3 okt, 16:53
Afbeelding
Victorie Funpark op Kanaalkade Algemeen 3 okt, 15:07
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief