‘Geboortegrond’ in theater De Vest

Algemeen
De voorstelling 'Geboortegrond' is 15 en 16 september te zien.
De voorstelling 'Geboortegrond' is 15 en 16 september te zien. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - In 2021 lanceerde de gemeente Alkmaar de Makersimpuls, bedoeld om professionele makers een positieve boost te geven na de coronatijd. Met een eenmalige beurs konden zij hun artistieke talent verder ontwikkelen en hun professionele praktijk uitbouwen. De Alkmaarse Maya Link werd als een van vijf makers geselecteerd. De voorstelling ‘Geboortegrond is 15 en 16 september theater te zien in De Vest.

Na een intensief jaar, waarin zij naar Canada afreisde en onderzoek deed naar haar Joods-Irakese familiegeschiedenis, en waarin zij een zeer diverse artistieke crew om zich heen verzamelde, is het resultaat nu te bewonderen in De Vest. Wat is er in je eigen leven nog over van de cultuur van je grootouders? En kunnen familietrauma’s in je DNA terecht komen? Maya Link dook in het vluchtverhaal van haar Joods-Irakese voorouders. In 1951 waren zij genoodzaakt hun geboortegrond in Bagdad te verlaten om een onbekend nieuw leven te beginnen. De generaties na hen, en zo ook kleindochter Maya, gaven ze mee: ‘Vertel nooit waar je vandaan komt’. Maya ontdekte hoe hun ervaringen, zowel de goede als de traumatische, doorspelen in haar eigen leven. 

De voorstelling wordt geproduceerd door het Alkmaarse productiehuis Hollandse Luchten. In de Kunstfabriek, op het terrein van HAL 25, bieden zij makers als Maya Link ruimte, tijd en ondersteuning om nieuw werk te maken en te tonen aan publiek. De voorstelling speelt twee keer in de Pleinzaal van Theater de Vest. Kaartjes voor de voorstellingen zijn te koop via www.theaterdevest.nl/tickets.

Afbeelding