Tiende en laatste aflevering seizoen Groots Alkmaar

Algemeen
Tiende uitzending Groots Alkmaar.
Tiende uitzending Groots Alkmaar. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De tiende aflevering Groots Alkmaar (laatst van dit seizoen) is vanaf 1 september te zien via via www.grootsalkmaar.nl en op Alkmaar Centraal. Deze aflevering gaat over geschiedenis en monumenten. Dit keer opgenomen in het monumentale pand De Dieu aan de Langestraat in Alkmaar.

In het weekend van 10 en 11 september zijn de Open Monumentendagen. Voor de redactie van Groots Alkmaar aanleiding in de uitzending aandacht te besteden aan verschillende ‘geschiedenis’ onderwerpen. Zo vertelt Astrid Tromp (‘Mrs De Dieu’) over de geschiedenis van het pand waar deze uitzending is opgenomen. Presentator Hugo Koeman interviewt stadsarcheologe Nancy de Jong over de opgravingen die gedaan zijn en worden naar aanleiding van de herbestrating van de 750-jarige Munnikenweg. 

HVA

Carol Korringa, voorzitter van de Historische Vereniging Alkmaar (HVA) houdt een bevlogen verhaal over het belang van kennis over de geschiedenis van de stad. Om zo richting te kunnen geven aan de toekomst. In de nieuwe serie ‘Nieuwkomers in Alkmaar’ vertelt de 84-jarige Frans Pfaff aan Jane de la Fosse hoe het was om als 14-jarige jongen met het gezin vanuit het toenmalig Nederlands Indië in Overdie te komen wonen. De geschiedenis van Alkmaar wordt letterlijk zichtbaar als je kijkt naar de grenzen van de stad. Piet Mulder en Theo Vries vervolgen in deze uitzending hun route langs de huidige stadsgrenzen.

In de rubriek ‘De minuut van’ oproepen van Alkmaarders voor interessante activiteiten. Dit keer Linda Frans en Audry Chin van Tropenvrienden, Tilly Bestevaer van Dialoog-Taalhulp en Sacha Zuiderduin (projectleider 450 jaar Alkmaars Ontzet).

Met deze tiende aflvering van Groots Alkmaar is het eerste succesvolle seizoen afgerond. Een tweede seizoen zit in de planning.