175 jaar Waardijk: één brok vakmanschap en liefde voor schoenen

Algemeen
Bert Waardijk.
Bert Waardijk. (Foto's: Fotostudio Wick Natzijl)

ALKMAAR - Je zal maar als familiebedrijf je 175-jarig bestaan kunnen vieren; een ongelooflijke mijlpaal waar Bert Waardijk terecht trots op is. Zijn overgrootvader Jan Waardijk werd in 1847 ambachtelijk schoenmaker en maakte zo het begin van een prachtig verhaal dat 175 jaar later wordt verteld met een goede kop koffie en de geur van verse appeltaart. Juist dat zegt alles over de kracht van dit familiebedrijf dat wegens een brand moest verhuizen in de Langestraat en het naastgelegen horecabedrijf - dat heel Alkmaar kent als De Nachtegaal - aan de schoenenwinkel toevoegde. Waardijk staat voor één brok vakmanschap en liefde voor schoenen. Welkom in de wereld van Waardijk.

“We zitten hier alweer zeven jaar”, zegt Bert Waardijk met een grote glimlach. “Je ziet weleens een koffiecorner in een winkel, maar de combinatie van een schoenenwinkel én horecabedrijf zie je niet veel. Door de nieuwjaarsbrand in 2014 werden we gedwongen om te verhuizen naar Langestraat nummer 98, naast restaurant De Nachtegaal dat vroeger een hotelfunctie had. Toen de kans zich voordeed om dat bedrijf over te nemen, hebben we dat gedaan. Achterin braken we een muur door, zodat je zo vanuit de schoenenwinkel de lunchroom inloopt. Andersom kan ook, want het horecadeel heeft nog zijn originele ingang met glas-in-loodramen. De Nachtegaal hoort écht thuis in de historie van Alkmaar en het pand is schitterend. Heel herkenbaar met het torentje bovenin.”

Skyline Alkmaar

Het pand met torentje is terug te vinden op een jubileumschoen die Waardijk samen met Floris van Bommel ontwikkelde. Op de schoen is de skyline van Alkmaar in het leer gelaserd en op de neus van de schoen staan Alkmaarse kaasdragers. “We vonden het wel een bijzonder idee om met deze schoenen ons jubileum te vieren”, vervolgt Bert. “Er is een gelimiteerd aantal beschikbaar en de belangstelling is nu al ontzettend groot. Er is trouwens een bijpassende riem, ook met de skyline van Alkmaar. Zo krijg je toch wel iets heel bijzonders, twee collector’s items!”


Alkmaar én Heemstede

Waardijk heeft een vestiging in Alkmaar én Heemstede. In 1965 opent het bedrijf zijn eerste schoenenwinkeltje van zestig vierkante meter in de Langestraat van Alkmaar. De Langestraat blijft het domein voor de schoenenzaak, want jaren later (1990) verhuist de zaak naar nummer 54. Daar breidt het pand zelfs uit tot de Gedempte Nieuwesloot en krijgt zo twee ingangen. Vanaf 2010 werkt Waardijk samen met naastgelegen kledingwinkel Spaander. Die samenwerking blijft tot de fatale Nieuwjaarsbrand 2014/2015. “Het is in de geschiedenis van ons bedrijf toch wel een inktzwarte bladzijde. Je wereld stort wel even in, net als je omzet. Met man en macht hebben we toen gewerkt om drie maanden later onze deuren weer te openen op de locatie waar we nog steeds zitten. Een schitterende plek, tegenover het stadhuis. Het zegt wel iets over de veerkracht van ons bedrijf. Ook corona overleefden we. We brachten de schoenen bij de klanten thuis en investeerden in onze webshop. Maar schoenen wil je toch het liefste passen, voelen en ervaren. Volgens mij zal dat altijd zo blijven. Dat persoonlijke contact met klanten blijft ook écht leuk en verveelt nooit. Met onze 175 jaar behoren we tot de 300 oudste bedrijven van Nederland. Ik ben 58 jaar, maar voor mijn gevoel ben ik nog maar op de helft. Waardijk bestaat al 175 jaar, maar we hebben de energie van een start-up. We zijn klaar voor een prachtige toekomst!” 


Afbeelding
Afbeelding