Grote schoonmaak Alkmaar tijdens City Cleanup

Algemeen
Alkmaar gaat weer voor de grote schoonmaak tijdens de City Cleanup.
Alkmaar gaat weer voor de grote schoonmaak tijdens de City Cleanup. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De stad ziet er straks weer een stuk schoner en netter uit, want van woensdag 14 september tot en met woensdag 21 september is het weer tijd voor de Alkmaar City Cleanup. De schoonmaakactie breidt dit jaar uit van zes naar acht dagen. Scholen, bedrijven, wijkcentra en straten zetten zich gezamenlijk in om het record van grootste stadsschoonmaak te verbreken. Het doel is om met zoveel mogelijk deelnemers, zoveel mogelijk kilo zwerfvuil op te ruimen. Op meer dan 20 locaties in de gemeente worden clean-ups georganiseerd. Stadswerk072 stelt gratis leenmaterialen beschikbaar zoals afvalgrijpers- en ringen.


Schoonmakers kunnen zelf een actie organiseren in hun eigen buurt of meedoen aan één van de vele georganiseerde acties in de gemeente. Er zijn opruimacties in Park de Hout, het stationsgebied en bij diverse wijkcentra. Zo start er een groep vanaf wijkcentrum Daalmeer en Buurthuis ‘t Ambacht. In Alkmaar worden alle schoonmaak-initiatieven van de stad nu al 4 jaar gebundeld in één groot schoonmaakfeest. De eindresultaten van alle acties in Alkmaar worden bij elkaar opgeteld om vast te stellen of het schoonmaak-record wordt verbroken. Ook worden er onder de deelnemende acties foto-taarten verloot.  Een overzicht van alle publieksacties, waar iedereen aan mee kan doen, vind je op www.alkmaarcitycleanup.nl. 

World Cleanup Day

De viering van World Cleanup Day 2022 op zaterdag 17 september valt ook nog eens middenin de Alkmaar City Cleanup. Tijdens deze dag gaan deelnemers over de hele wereld aan de slag om hun straat, strand of park schoon te maken. De gezamenlijke schoonmaakweek is een initiatief van cleanup-organisatie Love Not Waste en Stadswerk072. Volgens initiatiefneemster Gaby van Wonderen van Love Not Waste breidt ook de groep deelnemers van de Alkmaar City Cleanup zich ieder jaar weer uit. Gaby: “Stadswerk072 is met haar aanpak een van de voorlopers in het tegengaan van zwerfafval. Er zijn veel bijzondere initiatieven in de stad actief. Die laten zich komende week allemaal weer van hun beste kant zien. Veel scholen besteden aandacht aan onderwerpen zoals de plastic soep en plakken daar een cleanupactie aan vast. Ook veel Alkmaarse bedrijven willen zich inzetten voor duurzaamheid. Zo gaat er dit jaar bijvoorbeeld een groot bedrijventeam van Turien & Co aan de slag.”


Aanmelden

Inwoners die mee willen doen aan de Alkmaar City Cleanup kunnen zich aanmelden via www.alkmaarcitycleanup.nl. Daar vind je alle informatie over de activiteiten en een link naar alle schoonmaakacties. Je leest er ook hoe je je eigen schoonmaakactie kunt aanmelden en gratis opruimmaterialen kunt bestellen.