Ed van de Pol (rechts) is oprichter en beheerder van de Facebookpagina 'Je bent Alkmaarder als.....'.
Ed van de Pol (rechts) is oprichter en beheerder van de Facebookpagina 'Je bent Alkmaarder als.....'. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Facebookpagina ‘Je bent Alkmaarder als.....’ bestaat tien jaar

Algemeen

ALKMAAR - Oude foto’s van Alkmaar, vermiste huisdieren, kermisfoto’s of een brug die wéér eens kapot is. Het wordt allemaal gedeeld in ‘Je bent Alkmaarders als.....’. De pagina bestaat vrijdag 9 september alweer tien jaar en dat is een mijlpaal die oprichter en beheerder Ed van de Pol zelf ook niet had zien aankomen.

“Nee, totaal niet. Het begon meer als een geintje. Het was Barry van Galen (oud AZ-speler) die aan mij vroeg om de Facebookpagina  ’Je bent Haarlemmer als’ eens te bekijken”, zegt Ed. “Daar werden allemaal oude foto’s van de stad gedeeld. Toen ik dat zag wilde ik ook wel zo’n pagina in Alkmaar opstarten. Inmiddels zijn we tien jaar en dik 37.000 leden verder.” Hoewel er van alles wordt gedeeld blijven die oude foto’s Ed boeien. “Cees Slot plaatst veel oude plaatjes van Alkmaar. Laatst zag ik een prachtige zwartwit-foto van de Bergerbrug, met daarop een rijdende tram en op de achtergrond de Grote Kerk. Echt schitterend, die oude gebouwen en de manier hoe de mensen zich kleedden. 

‘Inmiddels zijn we tien jaar en dik 37.000 leden verder’

Ze ogen zorgeloos, of ze alle tijd hebben en zich niet zo druk maken. Ook zijn er veel leden die zelf prachtige foto’s van de stad maken. Ik zie duizenden foto’s van Alkmaar maar elke foto is uniek en nét weer even anders. Maar die oude foto’s vind ik het leukst.”

Beheerder

Dat Ed als beheerder van de groep bepaalt of een artikel wel of niet geplaatst wordt is volgens de Alkmaarder pure noodzaak. “Als je dat niet doet wordt alles, maar dan ook alles op de pagina geplaatst. Van reclames tot zeer negatieve berichten. Daar wil ik graag een beetje controle op houden, want het moet vooral een leuke pagina blijven waar je graag berichten op leest. Zo’n groene GO-scooter die ergens in een sloot ligt of politieke onderwerpen komen er dus niet op. De pagina brengt met alle berichten die er wél op verschijnen veel goeds, want mensen of dieren die elkaar kwijt waren, zijn weer herenigd. Net als verloren - dierbare - spullen die met de hulp van de leden weer netjes terug bij de eigenaar terechtkomen. Daar krijg je echt energie van hoor, ook al kost het veel tijd om steeds te controleren of iets wel of niet geschikt is om te plaatsen. Zelfs ‘s avonds voordat ik ga slapen check is altijd nog even of er nieuwe berichten zijn.” 

Bizar

Wanneer Ed een bericht afkeurt, wordt hij daar soms op aangesproken. “Dat is niet leuk en soms zelfs bizar. Mensen die langs willen komen om verhaal te halen of je zelfs dood wensen... daar schrik je wel van, maar de pagina brengt zó veel positieve energie. Daar doe ik het allemaal voor. Omdat mijn vader een bekende Alkmaarder was, heb ik het overlijden van hem destijds ook in de groep gedeeld. De reacties waren hartverwarmend en doen toch iets met je. Ik ben ook weleens benaderd door commerciële partijen om berichten te plaatsen, maar daar begin ik niet aan. Dan is het einde zoek. Wat ik al zei: het moet leuk blijven. Natuurlijk is er ruimte voor discussie, maar houd het een beetje netjes. Als het uit de hand loopt grijp ik in en zet ik het artikel on hold zodat er geen reacties meer geplaatst kunnen worden.”

Kalender

“Wat me van de afgelopen tien jaar is bijgebleven? Half Alkmaar kende buschauffeur Richard Visser, geliefd bij passagiers en collega’s. Toen hij op 80-jarige leeftijd overleed is er via onze Facebookgroep geld ingezameld voor een gedenksteen op het station. Dat blijf ik een bijzonder verhaal vinden. Om het tienjarig bestaan van ‘Je bent Alkmaarders als.....’ te vieren brengt De Hobbit samen met mij de jaarkalender ‘Met Alkmaar in de wolken’ uit, verkrijgbaar bij boekhandels en de VVV. Vrijdag 9 september geef ik er tien weg dus houd de pagina vrijdag goed in de gaten!”

Afbeelding
Le Champion haalt € 142.000,- op voor goede doelen Algemeen 30 jan, 16:17
Afbeelding
De Heeren van Zorg opent vestiging in Alkmaar voor cliënten met autisme Algemeen 30 jan, 15:23
Afbeelding
The Prom in De Vest Algemeen 30 jan, 15:15
Afbeelding
Nieuwe voorstelling Papaver Algemeen 30 jan, 15:07
Afbeelding
Voormalig belastingkantoor Robonsbosweg in beeld voor asielzoekers, spoedzoekers en statushouders Algemeen 30 jan, 14:47
Afbeelding
Dag Portofino, hallo Lupo Algemeen 27 jan, 14:52
Afbeelding
Architectuurlezing over reset woningbouw Algemeen 27 jan, 13:31
Afbeelding
Theatermaker zoekt werkloze Alkmaarders Algemeen 27 jan, 13:22
Afbeelding
Rabobank blijft founding partner Doesgoed Algemeen 27 jan, 12:49
Afbeelding
Ernstig ongeval: man zwaargewond naar ziekenhuis, hond overleden 112-nieuws 26 jan, 21:56
Afbeelding
Verzamelput Oudegracht moet overstromingen voorkomen Algemeen 26 jan, 15:26
Afbeelding
AZ verdient kolkend stadion Algemeen 26 jan, 13:44
Afbeelding
Parkeeroverlast in Rembrandtkwartier Algemeen 26 jan, 13:43