Sam van Etten eindigt in de kwartfinale

Algemeen
Sam van Etten in actie.
Sam van Etten in actie. (Foto: aangeleverd)

SCHERMERHORN - Een plaats bij de beste zestien driebanders van Nederland was het doel van biljarter Sam van Etten uit Schermerhorn tijdens de Grand Prix van Sittard, zaterdag 10 september. Daarom was hij uiteindelijk meer dan tevreden met zijn plek in de kwartfinale van het toernooi. Meer dan een plaats bij de beste acht zat er niet in, want Van Etten stuitte tot tweemaal toe op de ongenaakbare Dick Jaspers, die het toernooi uiteindelijk met overmacht op zijn naam schreef.

In zijn carrière had Van Etten nog nooit tegen Jaspers gespeeld. Maar in de Biljartacademie in Sittard werd hij tijdens het hoofdtoernooi aan de beste driebander van de wereld gekoppeld. ‘Je weet dat het een keer gaat gebeuren. Ik was niet extra nerveus en kon hem goed partij geven,’ aldus de Schermerhorner. Maar toen Jaspers een serie van veertien (!) caramboles maakte, moest hij zich gewonnen geven. Al had hij met een serie van negen wel een waardig slotakkoord. Uiteindelijk verloor Van Etten met 40-29.

Omdat Sam van Etten de eerste poulewedstrijd tegen Rudy Gerritsen eenvoudig had gewonnen (40-20) was de derde en laatste poulewedstrijd tegen Nick Zuijkerbuijk uit Breda cruciaal. Na een spannende partij won Van Etten met 40-35 waardoor hij als tweede in de poule achter Jaspers eindigde. Daardoor schaarde hij zich bij de laatste zestien.

Knock-outronde

In de knock-outronde trof Van Etten in de achtste finale Nederlands kampioen Jean-Paul de Bruijn. Die werd gewonnen en dat resultaat leidde ertoe dat Van Etten in de kwartfinale opnieuw werd gekoppeld aan de uiteindelijke toernooiwinnaar Jaspers. Evenals in de eerste partij nam de wereldkampioen een ruime voorsprong na twee series van zes en een serie van elf. Van Etten kon daar weinig tegenoverstellen. “Ik kreeg keer op keer onmogelijke ballen. Daardoor zag ik geen kans om bij Jaspers aan te haken.” Uiteindelijk won Jaspers in zestien beurten met 40-12.

Tevreden

Ondanks de ruime nederlaag in zijn laatste partij, was Van Etten tevreden over zijn toernooi. “Mijn doel was om bij de beste zestien te komen. Dat is gelukt en daardoor stijgen mijn kansen op deelname aan het nationaal kampioenschap in 2023. Al met al ben ik dus best tevreden, al had ik natuurlijk gehoopt in de tweede partij tegen Jaspers wat meer weerstand te kunnen bieden.”