Jaarlijkse Vredesweek Alkmaar van start

Algemeen
De onlangs geplante Vredesboom in Alkmaar.
De onlangs geplante Vredesboom in Alkmaar. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De jaarlijkse Vredesweek Alkmaar vindt plaats van 17 tot en met 25 september. De week wordt georganiseerd met Amnesty International Alkmaar, het Interreligieus levensbeschouwelijk Platform Alkmaar (ILPA), Art. 1 NHN – Bureau Discriminatiezaken, het Alkmaarse Bevrijdingsfestival, het 4 Mei comité en Flame of Hope. 

Het thema van de Vredesweek is dit jaar ‘Generatie vrede’. Tijdens de nationale Vredesweek laten tienduizenden Nederlanders zien dat het anders kan. “Laten we vooral ook kijken naar wat we zélf kunnen doen”, vindt Jan Zwart van het Apostolisch Genootschap, “Grote veranderingen beginnen vaak klein. In onze eigen straat en buurt. Dus ook in Alkmaar.”

Programma

Anja Schouten opent zaterdag 17 september om 15.30 uur de Vredesweek in De Vest. Er is een programma met muziek, zang en dans. Later in de week op 20 september programmeert Filmhuis Alkmaar samen met Amnesty de film ‘Navalny’, een aangrijpende documentaire over de bekende Russische oppositieleider. Woensdag 21 september, World’s peace day van de Verenigd Naties, organiseert Flame of Hope om 20.00 uur in Mare Nostrum een internationale zoommeeting met ‘Israeli en Palestininans for peace’, een uitwisseling om vredesproces te bevorderen. Art.1 NHN organiseert op vrijdag 24 en zaterdag 25 september de stadswandeling ‘Stap voor Vrede’. Deelnemers passeren tijdens de ontdekkingstocht door de binnenstad organisaties die bijdragen aan een inclusief Alkmaar. Frederique Janss van Art.1 NHN licht toe: “Al lopend zoeken we ondanks allerlei verschillen, met elkaar naar de mogelijkheden en kansen voor een Alkmaar waarin we in vrede samenleven.” De wandeling heeft dit jaar de Vredesboom ook opgenomen in haar route.

Twee jonge Alkmaars filmers, Senna Brammer en Nathalie Kamp, maakten een korte film waarin transgender activiste Tammie Schoots in gesprek gaat met vredesondersteuner Hugo Koeman (Bevrijdingsfestival Alkmaar) over hun beweegredenen, ervaringen en resultaten. Het is een ontmoeting tussen twee generaties Vrede. “Het is fantastisch om te ervaren dat jongeren van nu respect voor elkaar, vrijheid en vrede actief nastreven. Ik heb goede hoop dat de huidige generatie weer de draad van de vredesbeweging oppakt”, aldus Hugo. De vredesweek wordt op zondagmiddag 25 september door ILPA in de Lutherse kerk afgesloten met ‘Verhalen tegen de angst’ organiseert een middag in het kader van de Vredesweek. 

Het volledige programma van de Alkmaarse Vredesweek staat op www.art1nhn.nl/vredesweek-alkmaar-2022