Red de egel: ontvang gratis egelhuispakket

Algemeen
De egel heeft steeds minder ruimte om te leven.
De egel heeft steeds minder ruimte om te leven. (Foto: Pexels/Monicore)

NOORD-HOLLAND - Tijdens het Egelweekend van 24 tot 25 september hebben deelnemers van de egeltelling in kaart gebracht waar egels leven. Ook in de tuinen in Noord-Holland werd gezocht naar de kleine stekelvarkentjes. In totaal hebben in Noord-Holland 551 deelnemers meegedaan aan de telling. Ze hebben bij elkaar 1251 levende egels geteld en 35 dode egels.

De egel staat er minder goed voor dan een paar jaar geleden. Dit komt omdat ze steeds minder ruimte hebben om te leven. Ze raken uitgehongerd, worden vergiftigd of overreden, hun leefgebied krimpt. Per jaar sneuvelen 135.000 egels in Nederland in het verkeer (bron: Natuurmomunenten)

Bouw zelf een egelhuis

Tuinen zijn voor egels een belangrijk leefgebied en daarom hebben ze onze hulp hard nodig. Heet ze welkom. Bouw zelf een egelhuis, zorg voor een paar hoekjes waar ze zich veilig voelen en zorg voor voedsel in de tuin en in de buurt. Zo maken we samen van Noord-Holland een fijn thuis voor egels.

Op de website van Natuurmonumenten kun je het gratis pakket aanvragen waarin staat hoe je een egelhuis kunt bouwen.

Doe volgend jaar mee met tellingen

De egeltelling van afgelopen weekend misgelopen? De zoogdierenvereniging geeft je graag een seintje voor volgend jaar en kijk voor andere tellingen op de website. Tot 5 oktober bijvoorbeeld kun je nog meehelpen kleine bodemdieren  in kaart te brengen.