Petitie actiegroep Ik Sta Naast Truus 96 keer ondertekend

Algemeen
Laura Hasselt demonstreert voor het standbeeld van tante Truus.
Laura Hasselt demonstreert voor het standbeeld van tante Truus. (Foto: Jan Jong)

ALKMAAR - Donderdag 29 september zal de actiegroep Ik Sta Naast Truus tijdens de raadsvergadering hun petitie aan het College van B&W overhandigen. De petitie voor een humaner asielbeleid is inmiddels 96 keer ondertekend. Daarmee sluit de groep hun wekelijkse demonstratie bij het beeld van Truus Wijsmuller-Meijer af.

De actiegroep Ik Sta Naast Truus is voor een humaner asielbeleid. Mede doordat veel asielzoekerscentra tijdens de coronaperiode zijn gesloten is volgens de groep een ernstige opvangcrisis ontstaan. Voor de asielzoekers, die veelal bestaan uit gezinnen met kwetsbare kinderen, is er deels opvang geregeld in de regio. Eerst in de Sporthal van Heiloo, daarna in het Sportpaleis in Alkmaar en nu op de voetbalvelden van BSV Bergen. 

Hergebruik oude Belastingkantoor als AZC
De noodhulp is volgens de actiegroep telkens van korte duur geweest, waarna de vluchtelingen steeds weer moeten verhuizen, niet wetende waar ze aan toe zijn, en zonder vooruitzicht op een toekomst voor zichzelf en hun kinderen. “Van een menselijke opvang is geen sprake,” zo stelt Laura Hassler in de petitie, initiatiefnemer van de actie en tevens directeur van Musicians Without Borders. “We willen u daarom met klem vragen om alles in het werk te stellen om het hergebruik van het oude Belastingkantoor in Alkmaar als AZC mogelijk te maken”.

Wekelijkse demonstratie bij tante Truus
Elke vrijdag was de groep te vinden bij het standbeeld van Truus Wijsmuller-Meijer, een verzetsstrijdster die tijdens de Tweede Wereldoorlog 10.000, vooral Joodse, kinderen heeft gered uit de handen van de nazi’s. De wekelijkse demonstratie begon in april, nadat initiatiefneemster Laura Hassler op 21 april de Truus Wijsmuller-Meijerprijs in ontvangst nam van burgemeester Anja Schouten. Hassler kondigde vervolgens aan dat ze elke vrijdag zou gaan demonstreren bij het beeld van tante Truus om te bepleiten dat alle vluchtelingen welkom zijn.