Start elektrische autodelen.
Start elektrische autodelen. (Foto: aangeleverd)

Start elektrisch autodelen in De Rijp

Algemeen

DE RIJP - De bewoners van de Klipper in De Rijp en de Boterbloem in Purmerend kunnen gebruik maken van twee elektrische deelauto’s. Zij zijn de winnaars van ‘Auto van de Straat’; een initiatief van de provincie Noord-Holland en Natuur & Milieu om autodelen te stimuleren. De bewoners delen de auto’s met anderen in de straat. Het idee is dat zij zoveel mogelijk hun eigen auto laten staan en tegelijkertijd zoveel mogelijk mensen kennis maken met (elektrisch) autodelen. Ander reisgedrag is nodig om Noord-Holland bereikbaar en leefbaar te houden, voor nu en in de toekomst.

Vertegenwoordigers van de deelnemende straten namen de elektrische deelauto’s van MobiGo in ontvangst. De bewoners mogen de auto’s nu negen maanden lang gebruiken voor een voordelig tarief van €2,50 per uur. Voor de elektrische deelauto’s zijn laadpalen geplaatst door MRA-Elektrisch. Hiermee krijgt de buurt de beschikking over twee extra laadpunten.

Steeds drukker

Gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid van de provincie Noord-Holland, Jeroen Olthof, kwam de auto’s zelf de straat in rijden: ‘Het wordt steeds drukker op de weg. Als we ons reisgedrag niet veranderen, staan we over een paar jaar allemaal stil. Mensen die een deelauto gebruiken in plaats van een eigen auto, gebruiken die auto veel bewuster en maken minder autokilometers. Ze pakken vaker de fiets, de ‘benenwagen’ of het openbaar vervoer. Slimme apps maken het autodelen makkelijk en gebruiksvriendelijk. Ik vind het geweldig dat deze buurtbewoners het autodelen met elkaar gaan uitproberen en ben heel benieuwd naar hun ervaringen.’

Peter Soonius, programmaleider mobiliteit van Natuur & Milieu reikte ook trots auto’s uit: ‘Het leuke van dit initiatief is dat de deelnemers niet alleen kennismaken met het delen van een auto met de buurt, maar ook met het rijden in een elektrische auto. Voor de meesten is ook dat nieuw en een stap die ze anders nog niet zo snel zouden maken. Op deze manier slaan we meerdere vliegen in één klap. En een elektrische auto delen is schoner, goedkoper en het milieubelastende autobezit neemt af.’ Natuur & Milieu organiseerde ‘Auto van de Straat’ eerder in de provincies Brabant en Gelderland. ‘Auto van de Straat’ wordt door Natuur & Milieu georganiseerd in opdracht van de provincie Noord-Holland, in amenwerking met MRA-Elektrisch. Meer informatie op www.autovandestraat.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alkmaar

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Zanger en gitarist Paul van Kessel in De Brouwerij Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Stedelijk Museum Alkmaar: ‘Voor het eerst een tentoonstelling die over één specifieke plantage gaat’ Cultuur 28 nov, 21:01
Afbeelding
Goud voor elfjarige Olivia Voskuijl Algemeen 28 nov, 15:44
Afbeelding
Theatervoorstelling Mensenkinderen in première Algemeen 28 nov, 15:28
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Brons op WK trampolinespringen synschroon Algemeen 28 nov, 14:58
Afbeelding
Groots Alkmaar over Gastvrijheid Algemeen 28 nov, 14:51
Afbeelding
Kerstconcert Grootkoor Alkmaar met Henk Poort Algemeen 28 nov, 14:30
Afbeelding
AlkmaarPas nu ook voor middeninkomens Algemeen 28 nov, 14:21
Afbeelding
Sam van Etten sluit af in Egypte en Rosmalen Algemeen 28 nov, 13:55
Afbeelding
Angels zingt Winterwarmte Algemeen 28 nov, 13:42
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
Wat je kunt verwachten van een PowerPoint designer Algemeen 27 nov, 15:19
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief