Partij voor de Dieren: voorkom schuldenexplosie

Algemeen
Fractievoorzitter Kivilcim Pinar. Partij voor de Dieren Alkmaar.
Fractievoorzitter Kivilcim Pinar. Partij voor de Dieren Alkmaar. (Foto: Partij voor de Dieren Alkmaar)

ALKMAAR – De Partij voor de Dieren Alkmaar dient donderdag een motie in. In de motie wordt het college verzocht om Alkmaarse minima en middeninkomens zo snel mogelijk te informeren over regelingen en subsidies om (energie)armoede te voorkomen. De partij vindt het onverantwoord om hiermee te wachten tot een schuldenexplosie zich voltrekt.

Door de inflatie en stijgende energieprijzen komen steeds meer mensen in de problemen. Veel huishoudens, minima en middeninkomens, houden aan het einde van de maand onvoldoende over om van rond te kunnen komen. Hoewel er allerlei subsidies en regelingen zijn die mensen financieel kunnen ondersteunen weten velen niet waar ze recht op hebben. Daarbij wordt de drempel verhoogd door de diverse formulieren, loketten en regels.

Alkmaarders actief informeren
Kivilcim Pinar, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, zal donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie indienen waarin hij het college verzoekt om Alkmaarders laagdrempelig en actief te informeren. “Mensen moeten weten dát er regelingen zijn én weten waar ze recht op hebben,” aldus Pinar. “De gemeente Alkmaar is niet als enige verantwoordelijk voor het oplossen van de schuldencrisis die eraan dreigt te komen, maar kan daar wel een belangrijke rol in spelen. Alkmaar moet ervoor zorgen dat het beschikbare geld terechtkomt bij de mensen die het nodig hebben en de ondersteuning eenvoudig maken.”

Schulden hebben verstrekkende gevolgen
In haar motie stelt de Partij voor de Dieren dat diverse maatschappelijke organisaties en (nuts)bedrijven waarschuwen dat ze de komende periode een schuldenexplosie verwachten. Volgens de partij hebben schulden vaak een domino-effect met verstrekkende gevolgen: werkloosheid, relatiebreuken, dakloosheid en verdere maatschappelijke problemen liggen op de loer. “Het voorkomen van schuldenproblematiek is voor de gemeente efficiënter en goedkoper dan een schuldhulptraject achteraf,” aldus Pinar. “De nieuwe maatregelen van de overheid met betrekking tot een energietoeslag en een prijsplafond zijn welkom, maar waarschijnlijk niet afdoende. Daar komt bij dat deze maatregelen nog niet volledig uitgewerkt zijn en voor veel mensen onduidelijkheid met zich meebrengen.”

De Partij voor de Dieren verzoekt het college om niet te wachten tot januari 2023, maar op de kortst mogelijke termijn al het mogelijke te doen om Alkmaarders die in aanmerking komen voor landelijke en gemeentelijke regelingen actief te informeren, hierbij rekening houdend met anderstalige en laaggeletterde inwoners.