Cisca Poldervaart wint Ysbrand Grafiekprijs 2022

Algemeen
Cisca's werk is vanaf 30 oktober te bezichtigen bij Grafisch Atelier Alkmaar.
Cisca's werk is vanaf 30 oktober te bezichtigen bij Grafisch Atelier Alkmaar. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Van de 63 grafici was de jury over één inzender het unaniem eens: Cisca Poldervaart. Zij zal dan ook vrijdag 28 oktober de Ysbrand Grafiekprijs in ontvangst nemen van Nicole Mulder, wethouder cultuur (GroenLinks), in het TAQA Theater De Vest. Haar werk zal tevens vanaf 30 oktober te zien zijn in Grafisch Atelier Alkmaar.

De Ysbrand Grafiek Prijs is genoemd naar graficus, schilder en tekenaar Jos van Amsterdam (1939 –2018). Hij was actief pleitbezorger voor de eigentijdse beeldende kunsten en de Alkmaarse beeldende kunstenaars. In het dagelijks leven werd hij ‘Jos’ genoemd. Voluit heette hij Josephus Nicolaas Ysbrand. 

Ter nagedachtenis aan deze bijzondere man werd op 11 november 2019 de stichting Het Jos van Amsterdam Fonds opgericht, met als doel de grafische kunsten te koesteren, te bevorderen en onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek. De belangrijkste activiteiten van het fonds bestaan uit het uitreiken van de Ysbrand Grafiekprijs en het organiseren van een aantal activiteiten daaromheen. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan in Nederland wonende professionele grafici.

Jury ontroerd

De lino’s van Cisca maakten grote indruk op de vier leden van de jury. Volgens de commissie zet Cisca de techniek niet alleen op originele wijze naar haar hand, maar laat zij ook op indrukwekkende wijze consistentie in haar werk zien, waarbij een sterk verhalend element steeds zichtbaar is. “Haar werk verrast met haar onconventionele linotechniek; het werk ontroerd door de romantische maar tegelijkertijd doeltreffende en beweeglijke beelden. De eigenheid en persoonlijkheid van Cisca’s werk raakte de commissie.”

Tentoonstelling

Zondag 30 oktober wordt de tentoonstelling van Cisca geopend in het Grafisch Atelier Alkmaar. Hierbij wordt ook de Vriendenprent gepresenteerd die zij heeft gemaakt. De opening begint om 16:00 uur en iedereen is hierbij van harte welkom. De tentoonstelling is te zien van 28 oktober t/m 17 januari 2023. De prijsuitreiking is alleen voor genodigden.