De Hekelstraat in de Oude Stad.
De Hekelstraat in de Oude Stad. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Ondernemer is wekelijkse overlast spuugzat: ‘Het loopt de spuigaten uit’

Algemeen

ALKMAAR - Horendol wordt hij ervan. De wekelijks terugkerende overlast van ladderzat uitgaanspubliek dat in de kleine uurtjes kotsend, pissend, vechtend, vernielend en lallend door onder meer de Hekelstraat trekt. De ondernemer is het zat en pakt zijn biezen. Zijn verhaal wil hij wel doen, maar anoniem, uit angst voor represailles. “Anders vliegt er straks nog een steen door mijn ruit.” 

Door Pieter Bliek

“De overlast in het centrum zoals de Hekelstraat loopt echt de spuitgaten uit en steeds meer ondernemers die in de binnenstad wonen pakken hun biezen”, vervolgt de ondernemer die al jarenlang in de oude binnenstad woont waar hij steevast ieder weekend getuige is van het wangedrag van het uitgaanspubliek. “Het beleid van de gemeente houdt geen rekening met de bewoners. Ze willen Alkmaar op de kaart zetten als toeristenstad, maar vergeten ons.” Wat de ondernemer vooral mist in de hele discussie is maatwerk. “Er is totaal geen overleg tussen de gemeente en de centrumbewoners. Ze zijn volledig de regie kwijt. Het is wachten op een gigantische vechtpartij waarbij er straks mensen door het raam worden gegooid. En waar is de gemeente dan? Die zeggen dat ze het susteam hebben. Voorheen liepen ze door de straatjes waar ze de hele tijd ‘ssssst’ riepen. Dan denk ik: jongens, kom op.”

Massaal eten

Naast het lawaai en de wekelijks terugkerende vechtpartijen ergert de ondernemer zich ook aan de rommel van de drie shoarmazaken. “Na het kroegbezoek gaat het uitgaanspubliek hier massaal eten, maar de rommel gooien ze doodleuk op straat. De ratten en de meeuwen zie je de volgende ochtend de resten opeten. En geregeld wordt er rooie saus op de ramen gesmeerd. Het is een kleine moeite voor de eigenaren van de shoarmazaken om na sluitingstijd met een prikker en een vuilniszak de rommel op te ruimen. Nu doen wij dat.” Volgens de ondernemer zijn de vrije sluitingstijden vooral het probleem. “De kroegen moeten eigenlijk gewoon dicht om 03:00 uur en de shoarmatenten om 02:00 uur. Dan zwalken niet al die dronken lui door de straatjes heen. En de beveiligers van de kroegen zouden na sluitingstijd een oogje in het zeil moeten houden in de oude binnenstad. Mocht dat niet mogelijk zijn dan is het wellicht een optie om de oude binnenstad op vrijdag- en zaterdagavond tussen 02:00 en 05:00 uur met hekken af te sluiten en de twee ophaalbruggen die toegang verschaffen op te halen”, oppert de getergde ondernemer.

”Want zodra het donker wordt verdwijnt de handhaving. Maar overdag lopen ze een beetje bijdehand te doen en ondernemers te bekeuren die zich niet helemaal aan de regels houden. Dat geeft ontzettend veel irritatie bij mij. Daarom verlaat ik mijn woning. Net als andere ondernemers ga ik pleite uit Alkmaar. Bekijk het maar!”

De problemen in de Hekelstraat zijn bij de gemeente bekend. In een reactie laat de gemeente weten dat er in deze straat cameratoezicht is, waardoor politie en handhaving kunnen ingrijpen als er overlast is. Daarnaast zegt de gemeente dat de surveillance door politie, handhaving en het sus-team na de klachten is geïntensiveerd. Verder kijkt de centrummanager of er extra prullenbakken geplaatst kunnen worden.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alkmaar

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Haarlems bedrijf TommyTomato floreert na winst OVNH Algemeen 8 dec, 13:30
Afbeelding
Duitse cultheld Heino op zondag te zien bij Podium Victorie Uit 8 dec, 11:05
Afbeelding
Open training G-team VV Alkmaar Sport 8 dec, 10:02
Afbeelding
Succesvolle eerste buitenlandse wedstrijd voor kunstrijders Alkmaarsche IJsclub in Duitsland Algemeen 8 dec, 09:55
Afbeelding
Gezonde maatjes maken het verschil Algemeen 8 dec, 09:16
Afbeelding
Wereldse Bollen in de wijk Overdie Algemeen 8 dec, 09:09
Afbeelding
Jaarlijkse Waagbokaal in Sportcomplex De Meent Sport 8 dec, 08:55
Afbeelding
Passionele Tango-avond met violist Gregor Overtoom Cultuur 8 dec, 08:45
Afbeelding
Jiska Goudsblom over de herinrichting aan de Cressantlaan: ‘Ik wil een volwaardige stoep terugkrijgen’ Algemeen 7 dec, 21:44
Afbeelding
Jan Arentsz wint Alkmaarse Scholierendebat 2022 Algemeen 7 dec, 20:27
Afbeelding
De leukste kerstfilms 2022: onze favoriete klassiekers Algemeen 7 dec, 15:08
Afbeelding
Ondergrondse parkeergarages dicht voor dak- en thuislozen Algemeen 7 dec, 13:23
Afbeelding
Vader Sven zamelt geld in om het leven van zieke dochter Maud te redden Algemeen 7 dec, 10:52
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief