Alkmaar pompt overgehouden miljoenen terug in samenleving

Algemeen
De gemeente pompt overgebleven miljoenen terug in de samenleving.
De gemeente pompt overgebleven miljoenen terug in de samenleving. (Foto: archief)

ALKMAAR - De gemeente Alkmaar houdt dit jaar een overschot van miljoenen over en pompt dat terug in de samenleving, vooral in armoedebeleid en crisissteun. 

“Op dit positieve resultaat zijn we best een beetje trots”, zegt wethouder Nicole Mulder van Financiën. “Dit overgebleven geld uit 2022 gaat we volgend jaar uitgeven.” Zo wordt de AlkmaarPas voor een grotere groep bereikbaar. Op dit moment komt iedereen met minder inkomen dan 120 procent van het minimum voor de pas in aanmerking, maar dat wordt verhoogd naar 150 procent. Wethouder armoedebestrijding Jakob Wedemeijer verwacht hierdoor een stijging van 8500 naar 12.000 huishoudens die straks de pas kunnen aanvragen.  

Beloning voor vrijwilligerswerk

De gemeente wil vrijwilligerswerk belonen en stelt hiervoor 1800 euro belastingvrij beschikbaar. Ook wil de gemeente inwoners belonen die werk aanvaarden en stelt hiervoor een premie van 2672 euro belastingvrij beschikbaar. In totaal reserveert de gemeente 4,4 miljoen euro om mensen zonder inkomen terug te leiden naar een betaalde baan. 

Crisis

Voor mensen met een laag inkomen is er ook de eenmalige energietoeslag van 800 euro. Wie die al heeft gekregen, krijgt daar nog eens 500 euro bij. Anderen die in aanmerking denken te komen, kunnen de 1300 euro in één keer aanvragen. Verder reserveert de gemeente 9 miljoen euro voor verenigingen, buurthuizen en (sport)clubs die zo de energieprijzen kunnen drukken en energiebesparende maatregelen kunnen nemen. 

Coronasteun

Van de 10 miljoen reserve voor coronasteun is nog 1,3 miljoen over en dat geld wil de gemeente gebruiken voor onder meer eenzaamheidsbestrijding en instellingen die kampen met een terugloop in bezoekersaantallen. 

De plannen van het college moeten nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad.