Alkmaar Zaanstreek Foundation lanceert Voetbalmaatjes

Algemeen
Frank (links) met voetbalmaatje Joop.
Frank (links) met voetbalmaatje Joop. (Foto: Carien Snoeijs / AZ Media)

AZ versloeg rond half september Ajax in eigen huis met 2-1 en dat is menig Noord-Hollander niet ontgaan. Maar dat de drie punten van de derbywedstrijd in Alkmaar bleven, was niet het enige goede nieuws van die middag. Het allereerste project van de Alkmaar Zaanstreek Foundation, genaamd ‘Voetbalmaatjes’, is namelijk vlak voor aanvang van de kraker geactiveerd. 

Over de Foundation
De Alkmaar Zaanstreek Foundation is opgericht om positieve veranderingen te bewerkstelligen en verbinding te creëren met de regio. Het lanceren van Voetbalmaatjes tekent dan ook de ambitie van AZ om zich hard te maken voor hedendaags relevante maatschappelijke thema’s. Algemeen directeur van AZ en medebestuurder van de stichting, Robert Eenhoorn, is blij met het initiatief. “AZ vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor maatschappelijke uitdagingen in onze regio. Daar willen we met de Alkmaar Zaanstreek Foundation iets aan doen.” Bij alle activiteiten waar de Foundation zich voor gaat inzetten, staan de waarden van participatie, verbinding en kansengelijkheid centraal. 

De rol van voetbal
GGD-onderzoek heeft uitgewezen dat 43 procent van de mensen in de regio’s Alkmaar en Zaanstreek zich weleens eenzaam voelt. Samen met maatschappelijke organisaties Humanitas en JIJ hoort erbij is AZ daarom gestart met Voetbalmaatjes. “Eenzaamheid komt onder elke leeftijdsgroep voor, juist ook onder jongeren,” aldus Siona Oosterkamp van JIJ hoort erbij. Omdat voetbal mensen bij elkaar kan brengen, wil AZ dit probleem graag aanpakken in samenwerking met de Gemeente Alkmaar en de Gemeente Zaanstad.

De Week tegen Eenzaamheid
Tijdens AZ - Ajax zijn de bezoekers van de wedstrijd opgeroepen om zich aan te melden als vrijwilliger en daarmee is het project van start gegaan. Op de laatste dag van de nationale Week tegen Eenzaamheid speelde AZ de UEFA Europa Conference League-wedstrijd tegen Apollon Limassol. De eerste koppels hebben dit duel bezocht en zagen AZ met 3-2 winnen van de Cyprioten. AZ-fan Frank werd meegenomen door Humanitas-vrijwilliger Joop en beleefde een prachtige avond. “Het is geweldig. Een mooi initiatief ook. Ik ben zelf al zeventien of achttien jaar lid van AZ, dus ik kom er al een tijdje. We zijn naar de lounge gegaan en hebben koffie gedronken. Daarna hebben we naar de wedstrijd gekeken.”

Voetbalmaatjes bij AZ - Apollon Limassol FC. (Foto: Carien Snoeijs / AZ Media)

Zelf bijdragen
Na een succesvolle start kunnen AZ en de betrokken partijen niet wachten om verder te gaan met Voetbalmaatjes. Zelf een steentje bijdragen kan op verschillende manieren. Naast de financiële bijdragen van AZ en zijn partners staat de Alkmaar Zaanstreek Foundation open voor bijdragen van buitenaf om haar projecten mogelijk te maken. Ook staat het logo van de stichting op de AZ-shirts voor alle fans onder de achttien jaar. Per verkocht shirt draagt AZ vijf euro af. Hopelijk tot gauw in de fanshop!

Voetbalmaatje worden
Word ook vrijwilliger als voetbalmaatje via az.nl/voetbalmaatjes. Na jouw aanmelding word je via Humanitas en JIJ hoort erbij gekoppeld aan een iemand die zich wel eens eenzaam voelt om samen naar AZ te gaan in het AFAS Stadion. Je ontvangt een uitnodiging voor een wedstrijd met informatie over jouw voetbalmaatje en het programma rondom het evenement. De kaarten inclusief twee consumpties worden aangeboden door de Alkmaar Zaanstreek Foundation. Zo kunnen we samen steeds een beetje meer eenzaamheid de wereld uit helpen!