Lezing historische roman De Tromslager

Algemeen
De intocht van Napoleon in Amsterdam (1811), geschilderd door Mattheus Ignatius van Bree.
De intocht van Napoleon in Amsterdam (1811), geschilderd door Mattheus Ignatius van Bree. (Foto: Collectie Amsterdam Museum)

Alkmaar – In zijn historische roman ‘De Tromslager’ beschrijft Frits Bosch de levensgeschiedenis van zijn voorvader Adam Bösch (1762-1824). Adam diende als huursoldaat in het Staatse leger tegen de Fransen en later in het Bataafse leger onder Napoleon. Frist Bosch ploos de archieven uit en bracht het verhaal samen waarin het leven van zijn stamvader maar ook het algemene leven rond 1800 wordt verbeeld. Tijdens de lezing van het Alkmaars Historisch Café op donderdag 27 oktober neemt hij ons mee in het leven van Adam die als tromslager een bijzondere rol in het leger had.

Het verhaal geeft inzicht in hoe ‘het gewone volk’ moest overleven tijdens de heerschappij van Napoleon in een tijd van oorlog, armoede epidemieën, kindersterfte en analfabetisme. Adam kiest een andere weg dan zijn voorouders die al vanaf 1480 een boerenbestaan leiden in de Toggenburg (Zwitserland) en zoekt zijn geluk in de Nederlanden waar hij in 1790 tromslager wordt bij het Staatse leger.

Hoe moest ‘het gewone volk’ overleven tijdens heerschappij Napoleon?

Na de verovering door de Fransen sluit Adam zich tegen wil en dank aan bij het nieuwe Bataafse leger. Tijdens gevechten in Noord-Holland tegen de Engelsen en de Russen raakt hij gewond en getraumatiseerd. Als er een enorme veldslag dreigt in Duitsland deserteert hij. 

Adam Bosch deserteerde

Ondanks alle beproevingen lukt het hem met veel doorzettingsvermogen een gezin op te bouwen in Haarlem. De slechte economische omstandigheden dwingen hem te verhuizen naar Den Helder. Daar werkt hij mee aan de fortificaties en staat hij in 1811 heel even oog in oog met keizer Napoleon. Na het vertrek van de Fransen in 1815 gaat Adam aan de slag als ‘dienaar der politie’ in Den Helder.

Tickets

De lezing van donderdag 27 oktober om 20:00 vindt plaats in het Stadhuis Alkmaar. Inloop is vanaf 19:45 uur. Tickets kosten €7,50 en zijn alleen online te bestellen via de website van Bibliotheek Kennemerwaard: https://bit.ly/DeTromslager

Voor abonnees/leden en vrienden van de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar, de Bibliotheek Kennemerwaard en de Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk geldt een gereduceerd tarief van €5,00.

Cover van ‘De Tromslager’ door Frits Bosch.