Bos der Omarming herinnert kinderen zoals ze horen te zijn

Algemeen
Het Bos der Omarming.
Het Bos der Omarming. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De komende tijd publiceert Rodi Media regelmatig een interview met een van de maatschappelijke organisaties uit de Lokale Goede Doelen Gids Alkmaar. 

Interview: Myrke van der Does

Verscholen tussen recreatiegebied Geestmerambacht en de Alkmaarse wijk Daalmeer ligt het Bos der Omarming. Eiken, berken, elzen, lindes, haagbeuken, wilgen en zoete kersen herinneren aan kinderen die horen te bloeien en groeien maar daarvoor nooit de kans kregen.

Het anderhalve hectare grote natuurgebied is vier jaar geleden aangelegd en maakt deel uit van natuurpark Geestmerloo, waar ook de gelijknamige natuurbegraafplaats te vinden is. Het Bos der Omarming staat echter los van Geestmerloo en opereert als eigen stichting. Naast het Bos aan de Nauertogt is er een herdenkingsbos in Sint-Maartenszee.

Symboliek van bomen

Ouders die hun kind hebben verloren kunnen een boom aanschaffen die wordt geplant in het Bos. De bomen waaruit mensen kunnen kiezen, hebben ieder hun eigen karakter, eigenschappen en symboliek. Willeke de Jong is als vrijwilliger nauw betrokken bij het Bos der Omarming. “We hopen dat er zo voor iedereen een boom is waarin men een monument vindt voor zijn of haar zoon of dochter”, vertelt ze. “Alle bomen bij elkaar vormen het monument voor de talenten die het kind niet verder heeft kunnen ontplooien, maar die ons inspireren in het verdere leven.” 

Kracht opdoen

Tijdens een wandeling door het indrukwekkende gebied vertelt Willeke over het Bos. We lopen langs ranke boomstammen die zachtjes meebuigen in de wind, een paddenpoel en stoppen bij het labyrint. “Wanneer je een labyrint loopt, geeft dat je kracht en betekenis”, zegt Willeke. “In het midden, het centrum, vind je de bron of de liefde.”
Op elke hoek van het bos liggen drie keien. Het is een symbool voor de verbinding tussen vergankelijkheid en het onvergankelijke. “Keien vergaan niet, zij zijn voor eeuwig”, legt Willeke uit. “Ze symboliseren de kracht die mensen kunnen opdoen in dit bos.”

Rouwen en recreëren 

Het Bos der Omarming is in de eerste plaats een herinneringsbos, maar daarnaast ook een plek om te recreëren. In de buurt is een natuurspeelplaats waar kinderen kunnen ravotten. Willeke: “In tegenstelling tot een begraafplaats, waar de nadruk veel meer ligt op zwaarte en verdriet, gaat het in het Bos der Omarming om het leven. We willen juist het leven met de dood verenigen.”

www.alkmaar.lokalegoededoelengids.nl