Joost Zwagerman Lezing 2022: Will Gompertz

Algemeen
Dit jaar zal de Engelse schrijver Will Gompertz de lezing geven.
Dit jaar zal de Engelse schrijver Will Gompertz de lezing geven. (Foto: Times Newspapers Ltd)

ALKMAAR - Jaarlijks wordt in Alkmaar op 18 november, de geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015), de Joost Zwagerman Lezing gehouden. Dit jaar zal de Engelse schrijver Will Gompertz de lezing geven. Zijn derde boek, See what you’re missing - over hoe kunstenaars kijken - wordt volgend jaar februari verwacht. Op 18 november licht hij vast een tipje van de sluier op.

William Edward Gompertz (Tenterden, 25 August 1964) leert de lezer in zijn boek Denk als een kunstenaar creatief en inspirerend denken. Iedereen kan volgens Gompertz denken als een kunstenaar. Gompertz ontleedt de tactiek van kunstenaars als Warhol, Caravaggio, Van Gogh en Picasso en laat zien hoe creativiteit werkt, hoe kunstenaars denken en hoe je zelf net zo creatief kunt zijn. Aanvankelijk was Will Gompertz niet geïnteresseerd in moderne kunst tot hij in Amsterdam in een kleine galerie een ontmoeting had met een zekere Willem de Kooning. Toen ging het snel. Hij werd redacteur kunst bij de BBC, werkte zeven jaar lang bij de Tate Gallery in Londen, waar hij onder andere verantwoordelijk was voor de populairste kunstwebsite van Engeland, voor het kunsttijdschrift en voor andere media-uitingen.

Vorig jaar juni werd hij directeur van het Barbican Centre in Londen, één van de grootste kunstcentra ter wereld waar zowel concerten, voorstellingen als tentoonstellingen plaatsvinden. Hij schrijft voor The Guardian en The Times, geeft lezingen en is een geweldige performer. In 2008 werd hij door Creativity Magazine New York gekozen tot een van de vijftig creatiefste mensen in de wereld. In Nederland verschenen twee van zijn boeken: Denk als een kunstenaar en Dat kan mijn kleine zusje ook (Meulenhoff). Zijn derde boek See what you’re missing wordt volgend jaar februari verwacht.

WIES

Voorafgaand aan lezing zal WIES, een Nederlandstalig poptrio uit Amsterdam, bestaande uit Jeanne Rouwendaal, Tobias Kolk en Dan Huijser optreden.

Koos Breukel

Elk jaar haalt een goede bekende van Joost Zwagerman herinneringen op aan de in 2015 overleden auteur. Dit jaar zal fotograaf Koos Breukel vertellen over zijn vriendschap met Joost Zwagerman en wat deze voor hem betekende.

Kaarten

De lezing is 18 november bij Theater De Vest, aanvang 20.00 uur. Tevens wordt de Joost Zwagerman Essayprijs 2022 uitgereikt. Kaarten zijn online te verkrijgen via https://tinyurl.com/joostzwagermanlezing2022.