Pangea maakt nieuwkomers zichtbaar

Algemeen
Pangea maakt nieuwkomers zichtbaar.
Pangea maakt nieuwkomers zichtbaar. (Foto: Julian Blok)

ALKMAAR - De komende tijd publiceert Rodi Alkmaar regelmatig een interview met een van de maatschappelijke organisaties uit de Lokale Goede Doelen Gids Alkmaar.

Interview: Ema Najetovic

Pangea helpt mensen met een vluchtelingenachtergrond die ondernemerservaring- en ambitie hebben, hun droom te verwezenlijken. Dit doen zij middels een sociale coöperatie en met de kracht van een netwerk. Dat netwerk is uitermate waardevol. Pangea helpt nieuwkomers een businesscase te maken en geeft ze de mogelijkheid te pitchen bij mensen die de nieuwkomers willen helpen en in hen willen investeren. ’Wat je ziet is dat deze doelgroep in het verleden succesvol is gebleken in het zelfstandig ondernemen en voldoende kwaliteiten bezitten om dat hier ook te doen, maar door de taalbarrière, het cultuurverschil en gebrek aan netwerk hun weg niet kunnen vinden. Hen helpen bij het vertalen, bekend maken met onze normen en waarden en het in contact brengen met de juiste doelgroep is een waardevolle kick start!’’ aldus Marcel Keyser, medeoprichter Pangea

Nieuwe winkel 

Een modern, hybride winkelconcept – zo wilde de Eritrese Nardos het. Zij komt uit een ondernemersfamilie en was vastberaden ook in Nederland te gaan ondernemen. Via de NS vond Pangea een pand voor haar op het station in Alkmaar. Binnenkort komt daar dus een moderne shop waar je iets kunt eten, drinken, vergaderen en servies kunt kopen. Nardos laat haar Afrikaanse roots het aanbod bepalen en richt zich met name op vrouwen.

Rol van Pangea 

Het meest essentiële is een netwerk. Hier ontbreekt het nieuwkomers natuurlijk aan. Pangea gelooft dat mensen verbinden helpt. Zij dragen Nederlandse ondernemers aan, maar brengen de doelgroep ook met elkaar in contact. Nieuwkomers die het traject doorlopen krijgen daarna een rol in de ondersteuning en inspiratie voor nieuwe mensen. En ook het faciliteren en helpen bij bepaalde expertise. Sommige kennis en zaken hoef je maar een keer uit te zoeken of bij te brengen. Denk aan belasting of exportrechten bijvoorbeeld. Verder is het kennen van de Nederlandse normen en waarden belangrijk voor de nieuwkomers. In sommige landen kijk je een relatie vanuit respect niet aan wanneer je zaken doet, terwijl dat hier als verlegen of onzeker wordt ervaren. Pangea maakt deze ambitieuze ondernemers in spé bekend met deze waardeverschillen.

www.alkmaar.lokalegoededoelengids.nl