Hoe los je een tijdelijk tekort aan liquide middelen op?

Algemeen
Tijdelijk liquide middelen nodig?
Tijdelijk liquide middelen nodig? (Foto: aangeleverd)


Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat je aan alle kortlopende betalingsverplichtingen van jouw bedrijf kunt voldoen. Is er te weinig geld in kas? Dan spreken we van een liquiditeitsprobleem. Er is jou vast en zeker veel aan gelegen om het tekort aan liquide middelen zo snel mogelijk op te lossen. Het probleem is alleen dat veel ondernemers niet precies weten hoe zij dit aanpakken. Geldt dit ook voor jou? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk hoe je een tijdelijk tekort aan liquide middelen oplost.

Kijk kritisch naar jouw inkomsten en uitgaven
Een tijdelijk tekort aan liquide middelen ontstaat vaak doordat er meer geld uitgegeven wordt dan er binnenkomt. Hierdoor is het soms betrekkelijk eenvoudig om dit probleem te tackelen. Kijk in dat geval eens kritisch naar de inkomsten en uitgaven van je bedrijf. De kans is aanwezig dat je geld uitgeeft aan zaken waar je weinig tot geen gebruik (meer) van maakt. Zo heb je misschien nog wel ergens een abonnement lopen waar je maandelijks voor betaalt.

Werp je een kritische blik op jouw inkomsten en uitgaven en ontdek je dat er op deze gebieden nog wel iets te winnen valt? Zet dit dan zo snel mogelijk in gang. Hoe eerder je hiermee begint, des te groter de kans dat je het tijdelijke tekort aan liquide middelen snel oplost.

Neem contact op met klanten
Sommige bedrijven hebben te maken met klanten die niet betalen. Wanneer meerdere klanten dit doen of er klanten zijn die structureel (veel) te laat betalen, kan er een tijdelijk tekort aan liquide middelen ontstaan. Hierdoor heb je mogelijk niet meer voldoende geld in kas om aan de dagelijkse (betalings)verplichtingen van je bedrijf te voldoen. Als dit tekort het gevolg is van klanten die niet of te laat betalen, kun je contact met hen opnemen. Gaat het om klanten waar je iedere maand weer voor aan het werk bent? Vraag dan of het mogelijk is dat zij facturen voortaan iets eerder betalen. Als dit geen probleem is, is de kans aanwezig dat een tijdelijk tekort aan liquide middelen in de toekomst niet nogmaals ontstaat.

Vraag zakelijk krediet aan
Heb je regelmatig te maken met een tijdelijk tekort aan liquide middelen? Dan kan zakelijk geld lenen uitkomst bieden. Dit is op het eerste gezicht misschien wat tegenstrijdig, maar toch is dit een goede manier om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen. Je kunt in dat geval het beste voor zakelijk krediet kiezen. Doordat een geldverstrekker geld voor je klaarzet op een speciale rekening, kun jij het opnemen op momenten dat je het nodig hebt.

Omdat het een lening betreft, moet je het geld terugbetalen. Dit doe je door maandelijks een deel van het bedrag af te lossen. Eén van de voordelen van deze financieringsvorm is dat je afgelost geld weer opnieuw op kunt nemen. Vergeet niet dat je over een zakelijke lening rente betaalt. Als je voor zakelijk krediet kiest, betaal je overigens geen rente over het hele bedrag. Een geldverstrekker berekent namelijk alleen rente over het geld dat je opneemt.