Kerst 2023: wanneer is het en waarom vieren we het?

Algemeen
Waarom vieren we eigenlijk Kerstmis?
Waarom vieren we eigenlijk Kerstmis? (Foto: Pexels)

REGIO – Cadeautjes, gezelligheid met de familie en lekker eten. Véél lekker eten. Dat is hoe velen van ons kerst 2023 vieren. Maar waarom vieren we eigenlijk Kerstmis? Welke geschiedenis schuilt er achter Eerste en Tweede Kerstdag? In dit artikel leggen we het verhaal achter Kerst uit. Want hoe is Kerst nu eigenlijk ontstaan?

Op welke dag valt kerst 2023?

Kerst vieren we traditiegetrouw op 25 en 26 december. Kerst 2023 valt op de maandag en dinsdag. Ideaal dus, twee extra vrije dagen en een extra lang weekend!

Wat vieren we met Kerst?

Kerstmis vieren we traditiegetrouw op 25 en 26 december. De traditie is ontstaan vanuit het christendom. In de Bijbel staat Kerst voor de geboorte van Jezus Christus, die naar de aarde zou zijn gekomen om mensen te verlossen van hun zonden.

Waarom vieren we Tweede Kerstdag?

Volgens de geschiedenis is Jezus Christus dus op 25 december in het jaar 1 geboren. Waarom vieren we dan óók Kerstmis op 26 december? Waarom we ook Tweede Kerstdag vieren, daarover doen verschillende verhalen de ronde. Wat we weten is dat in sommige landen nog maar één kerstdag wordt gevierd (25 december), maar dat men in andere landen de geboortedag van Jezus liever uitgebreider viert om zo stil te staan bij zijn lijdens- en verlossingsgeschiedenis.

Kortom, er ontbrak nogal eenheid in de viering van Kerstmis, maar bijvoorbeeld ook Pasen. Uiteindelijk werd in Nederland in 1815 de Zondagswet in het leven geroepen, sinds wanneer deze christelijke feestdagen standaard uit twee dagen bestaan. Ook omdat men dan niet alleen op zondag, maar ook nog op maandag vrij is. Ook over wanneer je cadeautjes geeft met Kerst zijn de meningen verdeeld. Doe vooral wat voor jou goed voelt!

Is Tweede Kerstdag een vrije dag?

Is Tweede Kerstdag een officiële vrije dag? Ja, Tweede Kerstdag is een vrije dag. Niet in ieder land vieren ze Tweede Kerstdag, in sommige landen vieren ze bijvoorbeeld Boxing Day, zoals in Engeland, Wales, Ierland, Nieuw-Zeeland en Canada. In Nederland vieren we ‘gewoon’ Tweede Kerstdag.

Waar komt het woord Kerstmis vandaan?

Misschien vraag je je nog af: waar komt het woord Kerstmis vandaan? Het is een samentrekking van ‘Christus’ en ‘mis’. Vele protestanten en katholieken bezoeken dan ook een zogenaamde kerstmis tijdens Kerst. Bijvoorbeeld op 24 december.

Hoe vaak witte Kerst?

Zeg je kerst, dan popt er waarschijnlijk ook het romantische beeld van besneeuwde straten bij je op. Maar hoe vaak hebben we nu eigenlijk echt een witte Kerst gehad? En wat valt er eigenlijk onder een ‘witte kerst’? Volgens het KNMI is er dan sprake van een ‘witte kerst’ als op zowel 25 als 26 december om 9.00 uur ‘s ochtends in De Bilt een zogenaamd ‘gesloten sneeuwdek’ is geconstateerd. Als we naar de statistieken kijken hebben we sinds 1903 pas acht keer een witte Kerst gehad. De laatste keer was in 2010.

Wie is de kerstman?

En waar is de kerstman in dit hele verhaal? Eerlijk is eerlijk, de kerstman heeft weinig met de geboorte van Jezus Christus te maken. De kerstman is een afgeleide van de heilige Sint Nicolaas (die wij kennen als Sinterklaas) en is in zijn huidige vorm vooral bekend geworden door zijn prominente rol in reclames van Coca Cola.

Schoolvakantie kerst 2023

Wanneer heb ik kerstvakantie in 2023? Dat lees je in het artikel hieronder!