Jens Odgaard en Tijjani Reijnders.
Jens Odgaard en Tijjani Reijnders. (Foto: Ed van de Pol)

‘Zijn nog niet klaar en moeten nu doorpakken’

Algemeen

Voor AZ is de winterstop begonnen en dus is het tijd om terug te blikken op de eerste seizoenshelft, die voor de Alkmaarders zeker niet onaardig was. De ploeg doet mee om de bovenste plaatsen van de Eredivisie, overwintert in Europa en speelt een aantal memorabele wedstrijden. Tijjani Reijnders, Maxim Dekker en Pascal kijken terug op de eerste maanden. 

Tekst: Marlon Braakman & Jonathan Woldendorp / AZ Media

Vroeger dan ooit
Door Vitesse in de play-offs te verslaan verzekert AZ zich in mei van Europees voetbal. De club stroomt binnen in de tweede kwalificatieronde van de UEFA Europa Conference League, waardoor het seizoen vroeger dan ooit begint. Op 21 juli komt FK Tuzla City al op bezoek in Alkmaar.

Jansen: ‘Ook dan moet je er staan’
“Het was best bijzonder al zo vroeg aan de slag te moeten”, vertelt Jansen. “Je hebt toch direct die urgentie van het behalen van een doelstelling, namelijk de groepsfase van de Conference League. In die weg kom je tegenover de minder aansprekende namen te staan, maar ook dan moet je er staan en resultaten boeken om verder te komen. Dat hebben we gedaan, dus daar kunnen we met een positief gevoel op terugkijken.”

Talentvol
“Omdat we in zo’n vroeg stadium competitief moeten zijn hebben we heel duidelijk onze ambities en doelen uitgesproken”, vervolgt de oefenmeester. “Daar hebben we met zijn alleen een commitment aan gegeven. Vervolgens is er ook extern een en ander gebeurd, als het gaat om het aantrekken van nieuwe spelers. Ook kwamen er zeer talentvolle jongens vanuit de AZ Jeugdopleiding bij de selectie. Dat is allemaal samengekomen en zo hebben we ons als groep enorm doorontwikkeld.”

Stempel drukken
Reijnders groeit in de openingsfase van het seizoen uit tot basisspeler. De middenvelder verschijnt iedere wedstrijd aan de aftrap en mist in de Eredivisie geen minuut. “Ik denk dat ik over de eerste seizoenshelft wel tevreden mag zijn”, vindt hij. “Ik heb iedere wedstrijd gespeeld en ook voor het team mijn stempel erop kunnen drukken. Het vorige seizoen moest ik het vooral doen met invalbeurten en een enkele basisplaats. Dat is een groot verschil. Dat voel je ook in je lichaam, maar dan is het natuurlijk wel erg lekker dat je een goede indruk achterlaat.”

Kwaliteitsimpuls
“Alles klopte gewoon”, gaat Reijnders verder. “We waren in onze prestaties erg steady. Ook hebben we als team een kwaliteitsimpuls gekregen met het aantrekken van nieuwe spelers. We gaven bijna niks weg.”

‘Voelden ons onoverwinnelijk’
Over de beste wedstrijden in de eerste seizoenshelft hoeft Reijnders niet lang te denken. De keuze valt op de thuisduels met Ajax (2-1) en Dundee United FC (7-0). “Bij Dundee was het één en al domineren van onze kant. We voelden ons onoverwinnelijk. Ik heb niet eerder zo’n uitslag neergezet. Ook de wedstrijd tegen Ajax was geweldig. We hadden een vol huis, lieten goed spel zien en scoren twee geweldige goals. Dat gaf ook een heerlijk gevoel.”

Geweldige bijdrage
AZ had in de eerste seizoenshelft te maken met de nodige blessures binnen de selectie. Jansen: “We konden daardoor geen beroep doen op belangrijke spelers, die veel betekenen voor de club en het team. Maar dat heeft vervolgens ook ruimte gecreëerd voor talenten als Maxim Dekker en Myron van Brederode. Zij gingen moeiteloos mee in het geheel en hebben een geweldige bijdrage geleverd.”

De kans
Dekker begon de jaargang met veel speelminuten in Jong AZ, maar kreeg door de blessure van Bruno Martins Indi al regelmatig de kans in de hoofdmacht. “Het is voor mij een bijzonder half jaar geweest”, blikt de achttienjarige verdediger terug. “Ik zat eerst op de bank en maakte mijn minuten bij de beloften. Tegen NEC kreeg ik de kans me te laten zien en dat voelt natuurlijk speciaal. Het was ook mijn eerste keer in het eigen stadion, dus dat maakte het extra mooi. Dan komen er wat extra zenuwen, waardoor je jezelf extra gaat voorbereiden.”

Tegenslagen
Na een geweldige seizoenstart – waarin AZ zelfs korte tijd koploper was – kreeg het team een paar tegenslagen te verwerken. Waar de nederlaag tegen Apollon Limassol (1-0) geen gevolgen kende, was het puntverlies tegen Feyenoord, Excelsior Rotterdam en RKC Waalwijk pijnlijker. Jansen: “Er zijn altijd fases waarin je het moeilijker krijgt. Doordat onze lat erg hoog ligt, mag zoiets eigenlijk niet gebeuren. We hebben wedstrijden verloren die we simpelweg niet mochten verliezen.”

Stabiel
Reijnders sluit zich daarbij aan. “Die slippertjes zijn heel zuur. Vooral als je kijkt naar waar we konden staan als we die punten wel pakten. Toch hebben we al met al een stabiele eerste seizoenshelft gedraaid.”

Erop gebrand
AZ ging met een 0-1 overwinning op PSV de winterstop in en dat werd goed gevierd met het volle uitvak. “We waren erop gebrand die wedstrijd te winnen en hebben dat voor mijn gevoel ook laten zien”, vindt Reijnders. “De goal van Vangelis Pavlidis was geweldig. We hebben laten zien wat voor winnaarsmentaliteit we hebben. Ik heb echt een team gezien en voelde dat we de wedstrijd zouden winnen.”

Doorpakken
Na de winterstop begint AZ met een thuiswedstrijd tegen Vitesse. “We moeten nu gewoon doorpakken en zijn nog niet klaar”, toont Reijnders zich strijdvaardig. “Die goede start moeten we doortrekken en daar heb ik alle vertrouwen in.” 

Pavlidis was de gevierde man aan Alkmaarse zijde na de 0-1 overwinning op PSV.
Afbeelding
Expositie Henk van den Idsert bij museum en beeldentuin Nic Jonk Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Koffie met een goed gesprek Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Open Podium Park De oude kwekerij Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Gadjo Orkestra: Balkan & Beyond in De Brouwerij Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Alkmaar komende vier jaar weer Regenboogstad Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Lancering VR-game ReAction tegen steekgeweld onder jongeren Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Lenna is gewend aan een koud huis: 'Bij anderen is het bloedheet' Duurzaam 7 feb, 16:30
Afbeelding
Unieke zoektocht naar de oorsprong van de Bergense School door Stedelijk Museum Alkmaar Cultuur 7 feb, 16:08
Afbeelding
Gemeente beëindigt contract Skybox AFAS stadion Algemeen 7 feb, 15:44
Afbeelding
Dit is wat Noord-Hollanders doen voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië Algemeen 7 feb, 15:43
Afbeelding
Leerlingen Jan Arentsz naar Gambia Algemeen 7 feb, 15:06
Afbeelding
Helderseweg Noord wordt 30-kilometerweg Algemeen 7 feb, 13:11
Afbeelding
Recital Frederic Voorn piano en Jens Vraa klarinet Algemeen 7 feb, 12:07