Huiselijk geweld centraal bij VROUWenKRACHT

Algemeen
Saida deelt haar ervaringen met huiselijk geweld.
Saida deelt haar ervaringen met huiselijk geweld. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - VROUWenKRACHT en het Oranje Huis staan vrijdag 25 en woensdag 30 november stil bij huiselijk geweld. Vrijdagavond is onder meer de documentaire ‘Waar trek je de grens’ in wijkcentrum Overdie te zien. Vervolgens gaan bezoekers met elkaar in gesprek. Woensdag is het indrukwekkende verhaal van ervaringsdeskundige Sadia te horen. Zij kwam los van een wereld vol huiselijk geweld en deelt haar ervaringen. De bijeenkomsten in Wijkcentrum Overdie haken aan bij de Internationale Campagne Orange the World waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor huiselijk geweld tegen vrouwen. 

“Het zijn onzekere tijden waarin we leven. Dat heeft z’n weerslag op de gesprekken die ik heb met vrouwen”, zegt Houriya Abbou van VROUWenKRACHT dat wekelijks diverse thema’s behandeld, zoals huiselijk geweld. “Ik merk dat het geweld toeneemt. In één op één gesprekken wordt vaker over scheidingen gesproken dan voorheen. Tien jaar geleden was het nog voor veel vrouwen een taboe om uit een’ relatie met geweld te stappen, maar dat is wel veranderd. Nu wordt erover gesproken. De film van vrijdagavond gaat over grenzen trekken. Waar trek je als vrouw de grens. Bij één klap, of twee? Veel vrouwen denken dat het geweld vanzelf overgaat, maar dat gebeurt zelden. De film laat zien wat huiselijk geweld is en dat het altijd trauma’s achterlaat. Daarnaast toont het aan dat huiselijk geweld een structureel probleem is waar alle vrouwen in Nederland vroeg of laat mee te maken kunnen krijgen. Vrouwen vertellen over de impact van huiselijk geweld, hun angsten en gevoelens van onvrijheid en hoe zij de cirkel van geweld hebben doorbroken. Na de documentaire gaan ervaringswerkers van het Oranjehuis met de bezoekers over de documentaire in gesprek. Hoe zorg je voor jezelf als je te maken hebt met geweld? Hoe kom je los en hoe herstel je? Vaak weten vrouwen niet waar ze moeten beginnen. Wie wél volledig los wist te komen is de 38-jarige Sadia. Zij vertelt woensdag 30 november tijdens de huiskamerbijeenkomst om 10.00 uur haar verhaal. Tevens kunnen de bezoekers vervolgens deelnemen aan een workshop Weerbaarheid. De bijeenkomst begint om 9.30 uur.”

Sadia

Sadia wist na een lange periode van huiselijk geweld los van haar man te komen. Ze heeft haar verhaal op papier gezet. Een kleine passage uit haar verhaal: ‘Het was moeilijk de realiteit onder ogen te zien. Een heftige confrontatie, die ik niet aankon, omdat ik iemand nodig had om me te helpen mijn krachten te verzamelen voor die confrontatie. Ik was helemaal alleen en wilde zelfmoord plegen. Het beeld van mijn zoon heeft geholpen dit niet te doen. Ik koos voor het leven van hem, van zijn onschuld. Een Marokkaanse die hier woonde, met dezelfde afkomst als ik, adviseerde mij om de Nederlandse taal te leren. Zo kon ik contact komen met andere mensen, buiten de kleine kring van mijn man en zijn familie. De Nederlandse taal was het einde van mijn isolement. De momenten die ik doorbracht in het talencentrum waren fijn en gaven ruimte om aan de sombere sfeer van thuis te ontsnappen. Ik zag scheiding als de sleutel tot de oplossing. Tijdens de echtscheidingsprocedure en de vele conflicten ontdekte ik dat de Nederlandse staat en haar instellingen mij de nodige zorg konden bieden, inclusief psychologische behandeling en sociale bijstand. Ik heb nu ruimte voor mijn nieuwe leven, het leven dat ik verdien.’

Houria: “Sadia is een heel moedige vrouw die open en zonder schaamte haar verhaal doet. Wie haar hele verhaal wil horen, komt woensdag naar wijkcentrum Overdie.”

Het programma begint vrijdag 25 november om 18.00 uur en woensdag 30 november om 9.30 uur. Lees het volledige programma op www. vrouwenkrachtalkmaar.nl.  Wijkcentrum Overdie is te vinden aan Van Maerlantstraat 8 -10 in Alkmaar.