LAAT je verrassen

Algemeen
De Laat wordt prachtig!
De Laat wordt prachtig! (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Woensdagochtend half tien. De geur van kakelverse kaasstengels en huisgemaakt gebak zweeft over De Laat. Er wordt zichtbaar hard gewerkt aan een nieuwe, groene straat. Wat zijn de verhalen áchter die hardwerkende handen en gezichten in deze unieke winkelstraat? 

Rocco Schermer (17): Leerling grondwerker bij de Boer & van der Weijde
“In mei ben ik op De Laat begonnen. De sfeer in onze groep was vanaf het begin al goed. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik elke dag met een glimlach aan de slag ga. Je merkt dat de sfeer op straat positiever wordt. Nu het eindresultaat steeds dichterbij komt, groeit de trots dat ik hieraan heb meegewerkt.”

Levi Jong (25): Uitvoerder bij KWS Infra
“Ik woon aan de andere kant van De Laat, dus dit is voor mij echt een uniek project. Het afgelopen jaar is het informatiecentrum op Laat 140 mijn tweede huiskamer geworden. Met ondernemers en bewoners die binnenwippen voor een praatje, vrienden en familie die langslopen om te zwaaien (of appen ‘Begint onwijs mooi te worden, man!’) en bezoekers die een digitale rondleiding op de ‘nieuwe Laat’ krijgen met onze speciale VR-bril.”

Kees Elhorst (58): Lunchroom Elhorst | Laat 150
“In november 1964 ben ik hier, boven de zaak op Laat 150, geboren. Elhorst is een echt familiebedrijf en inmiddels 58 jaar op deze plek gevestigd. Op mijn twaalfde begon ik in de afwas - en sinds het overlijden van mijn vader in 2007 is het officieel mijn zaak. Maar ik doe het uiteraard niet alleen. Zonder mijn trouwe team hou ik het geen dag vol. Mijn chef bijvoorbeeld, werkt hier al 15 jaar. Dat doet me veel. Van de zomer kwam een aantal trouwe gasten ineens via de spoelkeuken naar binnen. Prachtig vind ik dat.”

Angela Polderman (53): Long Island Living Store | Laat 175
“De afwisseling tussen grote ketens en unieke (boetiek)winkeltjes is wat het in mijn ogen zo leuk maakt hier. Bewoners komen voor een fles puur Alkmaars kraanwater of een Waagtoren-kerstbal. Ik geef iedereen groot gelijk. Het is ten slotte toch ook veel leuker om ‘echte’ winkels in te duiken voor cadeautjes? We hebben alles in de stad!”

Benieuwd naar al het moois en lekkers in deze bijzondere straat? De horeca en winkels ontvangen je graag met open armen. ‘Laat’ je verrassen!

Een samenwerking van Alkmaars Bolwerk & Alkmaar Marketing
Tekst: Kim van Weering
Fotografie: Larissa van Hooren

Wat zijn de verhalen áchter die hardwerkende handen en gezichten in deze unieke winkelstraat?