Voor échte Alkmaarders: Waagtoren in je kerstboom

Algemeen
Froukje Postma en Joost Rijs met hun replica van de Waagtoren voor in de kerstboom.
Froukje Postma en Joost Rijs met hun replica van de Waagtoren voor in de kerstboom. (Foto: Erna Faust)

ALKMAAR - Misschien wel hét kerstcadeau voor echte Alkmaarders: de Waagtoren als luxe kerstbal in je boom. Het mondgeblazen en handbeschilderde ornament is in beperkte oplage verkrijgbaar op de Alkmaarse kerstmarkt Waagplein’s Winter Wonderland van 9 tot en met 18 december. 

Om dit unieke kerstornament te laten maken, sloegen ondernemers en kerstliefhebbers Joost Rijs en Froukje Postma de handen ineen onder de noemer FROST-Ornaments. Het duo ging op zoek naar de créme de la créme onder het glasblazen. Het Waagtoren-ornament wordt in een klein glasatelier mondgeblazen en handbeschilderd. “Dat is een ambacht en kunst”, vertelt Postma. 

Kerstmarkt

Inmiddels zijn er al heel wat Waagtoren-ornamenten bij menig Alkmaarder thuis bezorgd, maar er is nog een laatste mogelijkheid om deze te bemachtigen. Het Alkmaarse Waagplein vormt van vrijdag 9 december tot en met zondag 18 december het decor voor een kerstmarkt en FROST-Ornaments is iedere dag van 11.00 uur tot 18.00 uur met een kraam te vinden tussen de verschillende kerstkramen. De reacties zijn volgens Postma en Rijs ontzettend leuk: “Nog mooier dan op de foto” en “Een kunstwerkje”, klinkt het. 

De belangstelling voor de ornamenten is groot, zelfs tot over de grens. De Waagtoren belandde namelijk al in Ierland, Zwitserland en de Verenigde Staten. De verkochte ornamenten waren veelal bedoeld als kerstcadeau, voor in het kerstpakket of gewoon voor thuis in de eigen boom. Er is nog een beperkte oplage beschikbaar. “Wij verwachten dat dit ornament nog generaties lang kan worden doorgeven”, sluiten de ondernemers af.