Bewoners De Mare in via openluchttentoonstelling in beeld

Algemeen
Een van de bewoners uit de Mare.
Een van de bewoners uit de Mare. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De Alkmaarse fotograaf Rick Akkerman maakte afgelopen zomer tijdens het Move the City festival portretten van 57 bewoners uit de wijk De Mare. 

De close-up portretten zijn binnenkort in de wijk te zien. Een team van plakkers plakt de 57 foto’s op zaterdag 10 december tussen 11.00 en 13.00 uur op straat in winkelcentrum De Mare. De openluchttentoonstelling is daar de komende maanden te bekijken. Rick Akkermans fotografieproject maakt onderdeel uit van het wereldwijde participatieve kunstproject Inside Out, een initiatief van de Franse fotograffitikunstenaar JR. Op het platform insideoutproject.net zijn inmiddels 446.345 portretten uit 148 landen te zien. Rick reed afgelopen zomer in het kader van het sociaal maatschappelijk fotoproject Thuisblijvers.com 40 dagen rond in een mobiele fotostudio en huiskamer. Samen met de rest van het Thuisblijvers team portretteerde hij 1% van de inwoners van Alkmaar en verzamelde hun verhalen.

Filmhuis Alkmaar

Filmhuis Alkmaar vertoont, aansluitend op de opening van de tentoonstelling om 15.15 uur de film Visages Villages, een documentaire waarin JR en regisseuse en fotografe Agnès Varda samen door Frankrijk reizen en de mensen die ze ontmoeten portretteren. Hun reis schept een band waarin ze elkaar als kunstenaars vinden en het landschap tot museum maken. Hun hartverwarmende vriendschap vormt de basis voor deze ‘lieve’ roadmovie, die in 2017 op het filmfestival in Cannes de l ’Œil d’or won voor Beste Documentaire en op het filmfestival in Toronto de publieksprijs ontving. Voorafgaand aan de film is er een Q&A met Rick Akkerman. Tickets voor de film Visages Villages zijn te koop via www.filmhuisalkmaar.nl.