Horeca in strijd tegen voedselverspilling

Algemeen
Greendish bij De Koffiemolen
Greendish bij De Koffiemolen (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Duurzame en gezonde gerechten op de kaart zetten én tegelijkertijd de hoeveelheid voedselverspilling verminderen. Vijf horeca-ondernemers in Alkmaar gingen ermee aan de slag tijdens de YourChoice campagne van Greendish: Brownies & downieS, Grand Café De Kleine Waarheid, Turfmarkt, Fonduerestaurant De Fransman en De Koffiemolen Alkmaar.

Voedselverspilling is een groot probleem in Nederland. Jaarlijks wordt er 2 miljard kilogram voedsel verspild. De horeca is verantwoordelijk voor ongeveer 14% van deze verspilling. Het overgrote deel komt door overproductie en ‘bordresten’. Maar ook snijverlies en koelkastmanagement leveren een bijdrage. Greendish helpt de Gemeente Alkmaar om voedselverspilling terug te brengen. Dit vermindert onder andere de CO2-uitstoot en stimuleert het circulair ondernemen.

180 kliko’s verspilling

Deelnemers hebben aan het begin van het project al hun afval gewogen. De eerste meting liet zien dat er in totaal 8983 kilogram voedsel werd verspild; dat zijn ongeveer 180 groene containers vol. Bij een volgende meting kwam naar voren dat de totale hoeveelheid snijafval en koelkastafval in de keuken enorm is gedaald. Koelkastafval zelfs met bijna 40%. Het eten dat weggegooid wordt is eerst geteeld, verwerkt, vervoerd, opgeslagen en verwerkt in de keuken. De milieuwinst gaat dus verder dan alleen het reduceren van afval. Wethouder Nicole Mulder (GroenLinks) van onder andere Duurzaamheid: ‘Ik vind het geweldig dat deze vijf Alkmaarse restaurants zo enthousiast deel hebben genomen aan dit initiatief. Het toont aan dat de verandering van ons zelf moet komen en dat het ook kan. Meer bewustzijn kan al veel brengen en voor deze ondernemers kan dat ook een kostenbesparing opleveren.’