Jan Arentsz wint Alkmaarse Scholierendebat 2022

Algemeen
Scholieren van het Jan Arentsz (achterste rij) zijn duidelijk verrast wanneer ze horen dat ze hebben gewonnen.
Scholieren van het Jan Arentsz (achterste rij) zijn duidelijk verrast wanneer ze horen dat ze hebben gewonnen. (Foto: Screenshot StreekstadCentraal)

ALKMAAR - Tijdens het ruim drie uur durende debat in de raadszaal van het Alkmaarse Stadhuis, wonnen leerlingen van het Jan Arentsz met 1 punt verschil het Alkmaarse Scholierendebat 2022. Het Dalton College kreeg een welverdiende tweede plek, gevolgd door het Murmellius Gymnasium en het PCC. Voormalig wethouder Elly Konijn van D66 overhandigd de prijs. Daarnaast kreeg Julius van het Murmellius Gymnasium een prijs voor de beste debater.

In twee rondes moesten leerlingen van het Dalton College, PCC, Murmellius Gymnasium en Jan Arentsz het tegen elkaar opnemen in stevige debatten over lastige en heftige onderwerpen. Een driekoppig jury bestaande uit de raadsleden Rob Haverlag (BAS), Elly Konijn (D66) en Roy Seignette (GroenLinks) beoordeelden de leerlingen op inhoud en presentatie. Voor de zes stellingen uit de eerste ronde konden de leerlingen zich voorbereiden. Ze kregen stellingen over onder andere de oorlog in Oekraïne, geslachtsaanduiding in het paspoort, verzekeringspremie afhankelijk van leefstijl en of er al dan wel of niet een toets ingevoerd moet worden alvorens burgers mogen stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. In de tweede ronde waren leerlingen van te voren niet ingelicht over de stellingen. Zij moesten zich buigen over de One Love band bij voetballers in Qatar en Soep gooien naar schilderijen voor het klimaat. In deze debatten werden zij bijgestaan door twee coaches: raadslid Jelle Wittebrood van Forum voor Democratie en commissielid Joaquin Alexander van de SP.

 ’Jullie debatstijl geeft ons het goede voorbeeld’

Halverwege het debat hield burgemeester Anja Schouten nog een praatje. Ze was erg te spreken over het niveau van de debatten. “Het was heerlijk om naar jullie te kijken en te luisteren,” zei Schouten. “Ik heb gezien welke verbale kracht jullie hebben en met welke rationaliteit en intensiteit jullie discussiëren zonder elkaar de vliegen af te vangen, zonder lelijk te worden naar elkaar. Met jullie debatstijl geven jullie ons (politici/raadsleden, red.) het goede voorbeeld. Dit is hoe het zou moeten zijn; dit is hoe het bedoeld is.”

Kwetsbaar durven opstellen

In de finale kregen de scholieren pittige stellingen over of de overheid gemeentes mag dwingen asielzoekers op te nemen, ook als gemeentes en bewoners het er niet mee eens zijn en of er een voltooid leven wetsvoorstel ingevoerd moet worden waarbij mensen hulp bij zelfdoding mogen krijgen als zij hun leven voltooid achten. De scholieren gingen vol overtuiging en met vuur het debat met elkaar aan. Ook schroomden zij niet om zich kwetsbaar op te stellen door met persoonlijke verhalen te komen. De juryleden prezen de scholieren voor hun scherpe en inhoudelijke argumenten die overtuigend waren, hun goede teamwork en het respectvolle debat, ondanks de moeilijke stellingen waarover ze het met elkaar oneens waren. 

Winnaar

Eerst kreeg Julius van het Murmellius Gymnasium een prijs voor de beste debater. “Het is een debater die er erg bovenuit sprong,” zei raadslid Seignette. “Hij of zij maakte indruk vanwege stevige en morele argumenten en omdat we zagen dat hij of zij er duidelijk in geloofde. Er werd contact gemaakt met het publiek op de tribune, de tegenstander, en de jury. Dat is knap en ingewikkeld om te doen.” 


Julius van het Murmellius Gymnasium is beste debater van Alkmaarse Scholierendebat 2022. - Screenshot StreekstadCentraal

Vervolgens nam voormalig wethouder Elly Konijn van D66 het woord over. Het PCC eindigde op de vierde plek, gevolgd door het Murmellius Gymnasium op nummer drie. Het Dalton behaalde een prachtige tweede plek met 78 punten. Met 1 punt verschil behaalden de leerlingen van het Jan Arentsz met 79 punten de eerste plek. Zichtbaar verrast door hun overwinning namen de leerlingen hun trofee in ontvangst. Zij werden beloond voor hun teamwork, het gebruik van verschillende argumenten, ze bleven bij hun eigen standpunt en gebruikte heldere en duidelijke taal. “In de politiek is het niet altijd makkelijk. Soms moet je iets bespreken wat je ook persoonlijk raakt,” sloot Konijn de middag af. “Het is niet erg als je je emoties toont. Dat zouden we in de politiek meer moeten doen.”